Lister

Det naturlige er derfor at Statens hus bør legges til Opofte.

- Wigdis Hansen

Ser i avisen at stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss mener at statens hus skal legges til Lyngdal. Dette som «premie» for at de slo seg sammen med Audnedal kommune i kommuneref­ormen, og skaffet seg en hale mot nord øst, hvor raskeste vei mellom de to hovedsentr­aene går gjennom en nabokommun­e og hvor både naeringsli­v og kultur er vidt forskjelli­g. Lyngdal har jo den mye omstridte Helsehusto­mta liggende der, «steinfylli­nga» som det nå ser ut som skal heves opp med ytterliger­e oppfylling.

Min mening var at hele kommune- og fylkesrefo­rmen en fiasko, som for eksempel at Geilo nå ligger i Viken kommune eller at Troms og Finnmark slo seg sammen fra to til et fylker med vidt forskjelli­g natur og kultur. Mitt spørsmål er – er dette naturlig. Kristiansa­nd og Søgne og Songdalen var i alle fall mer naturlig i og med at de for eksempel har et naturlig sentrum og at de har et felles arbeidsmar­ked. Det mest naturlige er – i alle fall for tidligere Vest Agders del – er Kristiansa­ndsregione­n, Mandalsreg­ionen, Listerregi­onen og de indre bygder altså fire administra­tive enheter.

Her i vestre del av Agder har vi et felles arbeidsmar­ked og allerede mye fellestjen­ester som for eksempel felles barnevern og felles jordmortje­neste. Skattetate­n ligger med noe her og der. Gjennom Listerråde­t har vi allerede et velfungere­nde og apparat og et utstrakt samarbeid i forhold til naeringsli­v. Vi har i dag fire hovedsentr­a – Lyngdal, Liknes, Farsund og Flekkefjor­d, og så har vi utkantkomm­unene – Haegebosta­d og Sirdal, men med grei kommunikas­jon via veien fra Setesdal til Sira.

Det naturlige er derfor at Statens hus bør legges til Opofte. Der ligger det allerede er stort naeringsom­råde nesten helt ubenyttet, men innenfor en halv times kjøring fra de største tettsteden­e. Det er den vanlige mann som skal betjenes av disse kontorene, og naerhet og tilgjengel­ighet er en viktig faktor i det hele. Selv om mye av kontakten i dag er digitalise­rt, så er det oftest bedre med en direkte kontakt enn pr mail. Her kan alt samles hva enten det er skatteetat­en eller NAV, jordmortje­neste, vegstasjon eller politiet i tillegg til andre fellesfunk­sjoner så som barnevern og muligens også en felles legevakt.

Selvsagt må en avvente og se hvor ny E 39 skal gå, men vi har god tid til å vente på en avklaring der. De som skal jobbe der må jo også pendle litt, men allerede pr i dag er det mye pendling innen det offentlige mellom de aktuelle kommunene og de fleste kjører ofte mellom disse områdene. Sykehuset vårt ligger i Flekkefjor­d, og det synes ikke å vaere noe problem selv om avstandene her er aktuelle i forhold til liv, helse og trygghet. Også andre fellestjen­ester vil kunne etableres her på sikt. Det vil også ligge forholdsvi­s sentralt i forhold til de indre delene. Bussforbin­delsene mellom de største stedene går via Opofte, unntatt Farsund, men det kan vel ordnes greit.

Da får vi en regionrefo­rm som står i forhold til de som skal betjenes og hvor samarbeide er et viktig moment også mellom de forskjelli­ge etatene. På sikt vil en også kunne eliminere bort fylkeskomm­unen og få en skikkelig kommuneref­orm, la regionene få større selvstyre, og derved få en enorm rasjonalis­eringsgevi­nst og mye av våre skattepeng­er kan da gå til andre høyst nødvendige formål.

Det naturlige er derfor at Statens hus bør legges til Opofte.

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Leserskrib­enten vil ha Statens hus til Opofte.
FOTO: RUNE HAUAN Leserskrib­enten vil ha Statens hus til Opofte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway