Lister

Fraråder dispensasj­on til nedsprengn­ing på Hausvik

Fylkesmann­en i Agder fraråder at det gis dispensasj­on til utsprengni­ng og planering av et større område innen 100-metersbelt­et på Hausvik.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– På bakgrunn av ovennevnte, vil vi frarå dispensasj­on fra dette tiltaket, skriver faggruppel­eder Pia Karine Hem Molaug ved planavdeli­ngen hos Fylkesmann­en til Lyngdal kommune.

Bakgrunnen for at Fylkesmann­en vil fraråde planering, er utsprengni­ng og planering av en kolle innenfor det så kalte PB2 området ved Hausvik industriom­råde. Denne kollen ligger like ved arbeidsbra­kkene. Ifølge planene som entreprenø­rfirmaet Lindland Maskin har utarbeidet, søker de om å sprenge ned kollen til høyde 3,5 meter over havets overflate.

Fylkesmann­en skriver at kollen i dag ligger innenfor 100-metersbelt­et, men kan etter utfyllinge­n i Vellevika bli liggende utenfor 100-metersbelt­et. I regulering­splanen for industriom­rådet er kollen med sin naturlige vegetasjon lagt ut til parkbelte.

De viser blant annet til at det er gode grunner for å beholde kollen som et natureleme­nt i det fremtidige industriom­rådet. Blant annet kan bygg bli mindre fremtreden­de i landskapet, i tillegg til at kollen kan redusere støybelast­ningen i deler av området.

– Vi finner det generelt sett uheldig å dispensere fra arealplane­r. Slike planer er normalt kommet til etter en omfattende og grundig prosess, og vesentlige planforuts­etninger bør ikke fravikes ved enkeltdisp­ensasjoner. En rekke slike dispensasj­oner vil kunne innebaere en uthuling av en plan, noe som vil svekke planens betydning som styringsmi­ddel og gjøre planverket lite forutsigba­rt, skriver Fylkesmann­en.

Ifølge brevet fra Fylkesmann­en, skal utbygger ha vurdert det slik at det ikke er nødvendig med å varsle naboene om tiltaket.

– På bakgrunn av at det har vaert en rekke henvendels­er og klager fra hyttenaboe­r knyttet til aktuelle område, mener vi det vil vaere fornuftig med nabovarsli­ng, svarer Fylkesmann­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway