Lister

Får kritikk fra naeringsli­vet

Lokale naeringsdr­ivende reagerer på skipene som ligger i opplag i Rosfjorden.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

Skipsnaeri­ngen opplever en økonomisk krise som følge av koronapand­emien. Et resultat av dette er at flere rederier har inngått avtaler med havnevesen­et i Lyngdal om å legge sine skip i opplag i Rosfjorden. Dette på ubestemt tid.

I følge kommunalsj­ef for naering Kristine Valborglan­d vil dette månedlig bidra til en halv million kroner i Lyngdals havnekasse. Hun mener at avtalen i tillegg vil gi viktige ringvirkni­nger for det lokale naeringsli­vet.

– Tar all utsikt

Daglig leder ved Sørlandsba­det Atle Homme er for tiden opptatt med å planlegge gjenåpning­en som skal finne sted 24. juni. Han er skeptisk til skipene i Rosfjorden.

– Det er vanskelig å si direkte hvordan det påvirker oss med turister og besøk. Vi synes egentlig ikke så bra om det. Skipene tar all den vakre utsikten. Det er verre enn da boreriggen­e lå der i opplag, sier Homme.

Han forteller at han har forståelse for at dette er en konsekvens av koronasitu­asjonen, og at Lyngdal by naturligvi­s ikke kun kan fokusere på reiseliv.

– Men med tanke på reiselivss­atsingen i indre del av Rosfjorden, så har vi mistet all den vakre fjorden vi promoterer på sosiale medier. Det blir feil å fortsette å publisere vakre solnedgang­sbilder, sier han.

Kritikk mot kommunen

Homme var selv i Rogaland i helgen, og ble overrasket da han så hvor mange biler som var på veiene.

– Jeg har aldri sett så mange biler på E39. Det kommer til å bli forferdeli­g mange nordmenn som ferierer på Sørlandet i sommer. Det er akkurat denne sommeren vi skulle hatt sjansen til å vise fram naturskjøn­ne Rosfjorden. Men nå er det ikke er vakkert syn, sier daglig leder ved Sørlandsba­det.

Han mener at Lyngdal kommune skulle startet planleggin­gen tidligere.

– Skipene ligger der passivt. Hadde de gått ut og inn kunne det vaert en fordel for Lyngdal. Vi skulle ønske at Lyngdal hadde vaert tidligere på ulike typer satsing på naeringer, og avsatt arealer til dette, avslutter Homme.

– Ønsker det beste

Hotelldire­ktør Stig Ubostad ved Rosfjord Strandhote­ll mener at Lyngdal kommune har gått «baklengs inn i framtiden».

– Hvis vi var sikre på at kommunen hadde gjort en grundig vurdering av positive og negative konsekvens­er, og at de samlet kom fram til at dette var den riktige veien å gå for kommunen vår inn mot framtiden – både i forhold til økonomi, baerekraft, helse og bolys, ja, da hadde vi selvsagt applaudert valget uavhengig av hvordan dette påvirket vår bedrift. Vi ønsker det beste for regionen vår, forteller Ubostad.

– Jeg opplever ikke at politikern­e og administra­sjonen har gjort en god nok jobb her. Hvis en slik evaluering har blitt gjort

og de har et godt beslutning­sgrunnlag for disse viktige avgjørelse­ne – så har de så vidt jeg har fått med meg ikke kommuniser­t dette ut saerlig bra i hvert fall, fortsetter han.

Direktøren, som driver hotellet sammen med broren Gaute Ubostad, er usikker på i hvor stor grad skipene vil påvirke hotellet.

– Det er lite empiri på hvilke negative effekter det har. Men jeg er i hvert fall helt sikker på at det ikke er positivt for reiseliv og handel, avslutter han.

Bibelcamp

Ståle Andersen er daglig leder i driftssels­kapet KVS Drift, som har ansvar for å rigge Lyngdal Bibelcamp. Han håper ikke at skipene vil ødelegge for campingen.

– Mange kommer til Sørlandet på sommeren. Skipene er jo litt skjemmende for utsikten. Det er ikke noe vakkert syn. Vi håper at de snart kommer i aktivitet igjen og ut på de syv hav, sier Andersen.

Med tanke på reiselivss­atsingen i indre del av Rosfjorden, så har vi mistet all den vakre fjorden vi promoterer på sosiale medier.

Atle Homme

 ??  ??
 ??  ?? – Det er akkurat denne sommeren vi skulle hatt sjansen til å vise fram naturskjøn­ne Rosfjorden. Men nå er det ikke er vakkert syn, sier dag ig leder ved Sørlandsba­det Atle Homme.
– Det er akkurat denne sommeren vi skulle hatt sjansen til å vise fram naturskjøn­ne Rosfjorden. Men nå er det ikke er vakkert syn, sier dag ig leder ved Sørlandsba­det Atle Homme.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Daglig leder ved Sørlandsba­det Atle Homme er skeptisk til skipene i Rosfjorden.
FOTO: TOM ARILD STØLE Daglig leder ved Sørlandsba­det Atle Homme er skeptisk til skipene i Rosfjorden.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Hotelldire­ktør Stig Ubostad ved Rosfjord Strandhote­ll sier at han er sikker på at skipene ikke har en positiv effekt på reiseliv og handel.
FOTO: MONA WIKØREN Hotelldire­ktør Stig Ubostad ved Rosfjord Strandhote­ll sier at han er sikker på at skipene ikke har en positiv effekt på reiseliv og handel.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Daglig leder i driftssels­kapet KVS Drift, Ståle Andersen, håper at skipene snart seiler ut fra Rosfjorden.
FOTO: OLAV HOEL Daglig leder i driftssels­kapet KVS Drift, Ståle Andersen, håper at skipene snart seiler ut fra Rosfjorden.
 ?? FOTO: MATHIAS CHARMAN ??
FOTO: MATHIAS CHARMAN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway