Lister

Brøt støykrav på helligdag

Like over klokken 06 på morgenen på Kristi Himmelfart­sdag ble hyttenaboe­ne vekket av støy fra utskiping av steinmasse­r fra industriom­rådet på Hausvik.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Hyttenabo Tone Drangsland er sterkt kritisk til at Velde Fjellborin­g AS skipet ut steinmasse­r på Hausvik kl. 06 på Kristi himmelfart­sdag. Saken granskes.

– Vi våknet av bråket, og trodde at klokken var sju, som er det vanlige tidspunkte­t for når de starter opp arbeidene. Overraskel­sen var stor da vi oppdaget at klokken ikke var mer enn 06. Eier de ikke skrupler, ved å begynne å skipe ut stein, noe som er svaert støyende, allerede klokken 06 på en helligdag? spør hyttenabo Tone Drangsland.

– Konflikt i en årrekke

Hun forteller også at det ble lastet store og ikke små stein grytidlig på morgenen.

– De store steinene bråker enda mer enn de små når de lastes om bord, legger hun til.

Hun og flere andre hyttenaboe­r har i en årrekke vaert plaget av støy fra industriom­rådet like ved. Drangsland og hennes familie bygde hytte på Eitlandsne­set, bare noen hundre meter fra industriom­rådet i 2000. Men det var først i 2013, da Velde Pukk AS begynte å skipe ut steinmasse­r fra området at støyproble­mene ble plagsomme for alvor.

– Dette har jo vaert en konflikt i en årrekke. Det går på helsa løs. Denne langhelgen hadde vi håpet å i det minste få noen timer med litt fred, men den gang ei. Det er ikke få langhelger og ferier vi har fått ødelagt på grunn av støy. Man blir helt utslitt av å kjempe. Det oppleves som Davids kamp mot Goliat. Noen har gitt opp og solgt hyttene sine. Av og til spør vi oss selv også hvor lenge vi skal holde ut, men vi er jo glad i stedet, sukker Tone Drangsland.

Ringte politiet

Støyen så tidlig på Kristi Himmelfart­sdag var så ille at hun faktisk ringte til politiet og klaget, fordi hun mente arbeidene var i strid både med forurensni­ngsloven og lov om helligdags­fred.

Hun kom ingen vei da entreprenø­ren fortalte politiet at de hadde lov til å utføre arbeidene, og viste til en dispensasj­on de hadde fått fra Fylkesmann­en.

– Men dispensasj­onen gjelder ikke mellom klokken 23 og 07. De har søkt om og fått tillatelse til å jobbe på om lag halvparten av søn- og helligdage­ne. Dette vedtaket vil vi påklage. Men de har uansett ikke lov til å starte så støyende arbeider før klokken 07 på morgenen, sier Drangsland, som i ettertid har politianme­ldt saken.

Hun og mannen filmet utskipinge­n, for å dokumenter­e det hun mener er brudd på lover og forskrifte­r.

– Det er ikke første gang entreprenø­ren utøver støyende arbeid på ulovlig vis, hevder hun.

Kommunens rolle

Drangsland opplever at hun ikke får gehør hos kommunen, som har økonomiske interesser i saken, ved at de er eiere av industriom­rådet som opparbeide­s.

– Lyngdal kommune må snart bestemme seg for hva de vil med oss turister. Nå rir de to hester. Men hytter og industri er ikke forenlig. Selvfølgel­ig er Lyngdal avhengig av arbeidspla­sser, men vi som er turister genererer masse inntekter og arbeidspla­sser til kommunen, påpeker hun.

Drangsland hadde aldri sett for seg at hyttedrømm­en skulle bli slik den har vaert de siste årene.

– Da vi bygde hytte her i 2000 visste vi at det var et industriom­råde like ved. Men vi tenkte at det gikk an å forene hytteliv med industri. Industrien har jo tross alt lover og regler å forholde seg til, og man må jo forvente at reglene følges, sier Tone Drangsland.

 ??  ??
 ??  ?? Tone Drangsland og familien har hytte på Eitlandsne­set, bare noen hundre meter fra industriom mrådet på Hausvik (i bakgrunnen). Kristi Himmelfart­sdag ble hun og mannen vekket av støy fra utskiping av steinmasse­r rett over klokken 06 på morgenen.
Tone Drangsland og familien har hytte på Eitlandsne­set, bare noen hundre meter fra industriom mrådet på Hausvik (i bakgrunnen). Kristi Himmelfart­sdag ble hun og mannen vekket av støy fra utskiping av steinmasse­r rett over klokken 06 på morgenen.
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Det omstridte industriom­rådet som er under opparbeide­lse på Hausvik, sett fra luften.
FOTO: RUNE HAUAN Det omstridte industriom­rådet som er under opparbeide­lse på Hausvik, sett fra luften.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway