Lister

60 ansatte sies opp

På grunn av koronakris­en har bildelfabr­ikken Aludyne Norway AS sett seg nødt til å nedbemanne. 60 fast ansatte mister jobben.

- ÅSE ASTRI BAKKA

Det var F a ed re landsvenn ensom først omtalte nyheten om kuttene hos Aludyne Norway AS i Farsund - eller bildelfabr­ikken som den går under lokalt.

Fabrikksje­f Ystgaard påpeker overfor Lister at d eter korona situasjone­n i verden som er årsaken. For bare noen få måneder siden så man overhodet ikke for seg at noen sånt skulle skje.

– Det er ikke slik at vi har mistet oppdragsgi­vere, men volumene har blitt mindre, fremholder Ystgaard overfor Lister.

Ett til to år

Han understrek­er samtidig at dersom fabrikken hadde trodd at dette bildet ville endret seg i løpet av noen måneder, så ville de heller benyttet seg av permitteri­nger fremfor oppsigelse­r.

– Slik vi ser det vil det bli mindre volum de neste ett til to årene. Men vi har selvsagt et håp om at vi vi skal øke bemanninge­n igjen på sikt, sier han.

Nedbemanni­ng s prosessen håper Ystgaard at fabrikken blir ferdig med før sommeren, naermere bestemt i løpet av juni.

Det er ikke slik at vi har mistet oppdragsgi­vere, men volumene har blitt mindre. Jon Ola Ystgaard

Fremdeles fremtidstr­o

– Det er selvsagt ikke sånn at noen synes det er greit at så mange mister jobben. Men jeg opplever likevel at de ansatte viser forståelse for at bilindustr­ien er veldig utsatt for konsekvens­ene av korona og at det er nødvendig at vi gjør tiltak for å sikre vår posisjon for framtida, sier han.

Aludyne Norway Farsund har opplevd vekst de siste årene, og for fabrikken er det fortsatt et mål om å levere gode økonomiske resultater.

– Jeg vil understrek­e at vi ikke har mistet troa på framtiden. Våre produkter er en del av fremtiden innen bilindustr­ien og vi vil fortsette å jobbe for å vokse innen vår nisje, sier fabrikksje­f Jon Ola Ystgaard.

– Vanskelig for mange

Yngve Kronstad-johansen, klubbleder for Fellesforb­undet på bildelfabr­ikken, sier at klubben ikke er enige i omfanget av antallet som skal nedbemanne­s, og sier at målet deres er at faerrest mulig må gå.

– Jeg må si at jeg var overrasket over antallet. Totalt, fra tiden før koronanen, er det snakk om 80 personer, sier han.

Klubbleder­es påpeker videre at koronasitu­asjon har medført at jobber som i utgangspun­ktet virket sikre for kort tid siden, nå ikke er det lenger.

– Det oppleves veldig vanskelig for mange, sier han.

På vegne av klubben håper han på at det blir en ryddig prosess, og at bedriften holder hva den lover.

– Og vi forventer jo at bedriftene følger de reglene som gjelder i arbeidsliv­et generelt, sier klubbleder­en til Lister.

 ??  ??
 ?? FOTO: THEIS ROKSVÅG PEDERSEN ?? Før påske hadde fabrikken 280 ansatte. 20 av dem var midlertidi­g ansatte og de får ikke forlenget arbeidskon­traktene sine. I tillegg mister 60 fast ansatte nå jobbene sine.
FOTO: THEIS ROKSVÅG PEDERSEN Før påske hadde fabrikken 280 ansatte. 20 av dem var midlertidi­g ansatte og de får ikke forlenget arbeidskon­traktene sine. I tillegg mister 60 fast ansatte nå jobbene sine.
 ??  ?? Klubbleder Yngve Kronstad-johansen forventer jo at bedriftene følger de reglene som gjelder i arbeidsliv­et generelt.
Klubbleder Yngve Kronstad-johansen forventer jo at bedriftene følger de reglene som gjelder i arbeidsliv­et generelt.
 ??  ?? Fabrikkdir­ektør Jon Ola Ystgaard for bildelfabr­ikken i Farsund.
Fabrikkdir­ektør Jon Ola Ystgaard for bildelfabr­ikken i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway