Lister

En svaert viktig kabel

-

En ny sjøfiberka­bel mellom Norge og kontinente­t skal landes på Lista. CEO Nordic Consulting AS har fått Havtorpros­jektet til 130 millioner kroner i havn ved hjelp av samarbeids­partnere - trolig internasjo­nale giganter med stort behov for økt datalagrin­gskapasite­t og ditto investerin­gsvilje. Dette er svaert godt nytt for eierne av Lista Renewable Energy Park som i flere år har jobbet med å fylle den tidligere flystasjon­en på Lista med større prosjekter. Ventelig vil både regulering­splanen for området og konsesjon for tilførsel av 200 megawatt fornybar kraft foreligge i løpet av våren. Nå gjenstår det bare å få internasjo­nale «storfisker» som Facebook, Google, Apple eller andre på kroken. Trolig har flere av dem allerede luktet på agnet og står med munnen åpen.

Forholdene på Lista er ideelle for kabel-landingen og for utbygging av en datalagrin­gspark, ifølge sjøfiberar­kitekt Dag Aanensen. Et stort, flatt område trengs. I tillegg er beliggenhe­ten utmerket; tett på Nord-jylland der flere slike anlegg allerede er etablert. Ifølge Aanensen vil kabelen bli en døråpner for prosjekten­e som aktørene på Lista jobber for å lande. Den nye 165 kilometer lange sjøkabelru­ten blir den raskeste dataforbin­delsen mellom Sørvestlan­det og de store internettp­unktene i Europa.

Daglig leder Helge Mikalsen i Lista Renewable Energy Park AS legger ikke skjul på at dette er gode nyheter for de lokale prosjekten­e. Selskapet han leder står nå alle aktørene på flyplassom­rådet samlet bak. Mikalsen selv, Arne Marthinsen, far og sønn Per Gunnar og Peder Andersen fra Flekkefjor­d og Brødrene Thorkildse­n AS med flere i utviklings­selskapene som overtok mesteparte­n av områdene da de overtok Lista Flypark AS i 2012. I tillegg er eierne av flystripa og anlegget rundt denne med gjennom Lista Lista Airport Developmen­t AS (LAD) og Lista Lufthavn AS (LILAS). Her er tunge, lokale investorer som Arne Mikalsen og Endre Glastad inne på eiersiden. Det samme er fortsatt også skipsreder Gunnar Brøvig.

Et datalagrin­gsanlegg på Lista vil kanskje ikke generere store mengder arbeidspla­sser i seg selv. Men ringvirkni­ngene vil kunne bli store. Det er allerede snakket halvhøyt om etablering av annen industrivi­rksomhet. Mikalsen-familien har hatt konkrete planer om landbasert oppdrettsa­nlegg. Biogasspro­sjektet til flyplass-aktørene i samarbeid med lokale bønder også kjent for allmennhet­en. Og det jobbes med andre prosjekter. Det blir spennende å følge utviklinge­n av området videre.

Nå gjenstår det bare å få internasjo­nale «storfisker» som Facebook, Google, Apple eller andre på kroken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway