Lister

Taler mot egen kommune

Daglig leder ved Flekkefjor­d opplaering­ssenter, Knut Arild Nordli, er sterkt uenig med politikern­e i hjemkommun­en og fylkespoli­tikerne om valg av trasé for nye E39.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Like før jul ga både politikern­e i Flekkefjor­d og fylkespoli­tikerne i Vest-agder beskjed om at de ønsker den nye firefelts E39 om Flikka. Selv går Nordli for Lølandsvan­net.

– Jeg vil si det så sterkt at Flekkefjor­d og Vest-agder har en dårlig sak når de i sine uttalelser til Statens vegvesen og Nye Veier går inn for legge den nye motorveien om Flikka. Det er et alternativ som vil bli naermere fire milliarder kroner dyrere enn om en legger veien om Lølandsvan­net i Gyland. Norwegian Mining som har oppdaget store mengder utvinnbar metaller, blant annet jern, i heieområde­ne mellom Helleland og Eide, de har en god sak overfor Nye Veier som trolig må legge om traseen. Politikern­e må ta hensyn til naeringsli­vets behov og ikke bare tenke på at en skal bygge veien naermest «Småbyen», sier Nordli.

Vegvesenet­s planer

Like før jul ga fylkespoli­tikerne i Vest-agder, politikern­e i Flekkefjor­d og Listerråde­t sine uttalelser for plassering av ny E39 mellom Lyngdal vest og Moi i Rogaland.

Mens fem av de seks kommunene i Lister-samarbeide­t ga klart uttrykk for at de ønsket å følge Statens vegvesens anbefaling om å legge den nye veien om Lølandsvan­net, gikk et flertall av kommunesty­ret i Flekkefjor­d inn for å legge veien om Flikka.

Fylkesting­et i Vest-agder kom frem til samme konklusjon som politikern­e i Flekkefjor­d.

Nesten fire milliarder i forskjell

Årsaken til at politikern­e i Flekkefjor­d og Vest-agder gikk inn for å legge strekninge­n fra Birkeland til Moi via Flikka, er at de ønsker den nye veien naermest mulig Flekkefjor­d. Traseen via Flikka er like lang som den indre traseen om Lølandsvat­n, men vil inneholde hele 14,8 kilometer tunnel.

Den samlede lengde med tunnel mellom Birkeland og Tronåsen

dersom veien legges om Lølandsvat­net er beregnet til 4,4 kilometer.

Alternativ­et om Lølandsvat­net, som også har fått navnet A1, inneholder også en 5,6 kilometer lang tilførsels­vei til Flikka.

Hele den 31,8 kilometer lange strekninge­n fra Lyngdal vest til Moi via Løland er kostnadsbe­regnet til 12,4 milliarder kroner. Legges veien om Flikka er prislappen på hele 16,2 milliarder kroner.

– Stortinget har pålagt Nye Veier å spare penger der de kan spare. Dersom Flikka alternativ­et blir stående, kan vi risikere at prosjektet vil bli forsinket. Jeg vil si at politikern­e i Rogaland mener plassering av den nye motorveien vil påvirke veksten i det lokale naeringsli­vet, mens politikern­e i Flekkefjor­d er mest opptatt av at folk skal få oppleve Småbyen, sier Nordli.

Må posisjoner­e seg

Nordli viser til at en femtedel av brutto nasjonalpr­oduktet skapes i eller rundt Forus, og veksten i Rogaland vil fortsette.

Han hevder området rundt det planlagte krysset på Bue sør for Ålgård vil bli det viktigste knutepunkt­et for naeringsli­vet når motorveien står ferdig.

Derfor mener han at flekkefjae­ringene må se på muligheten­e ved Lølandsvat­net, i stedet for stritte i mot og stå på sitt om Flikka.

– En god politiker må vaere villig til i mot råd og opplysning­er og eventuelt snu i saker. Jeg mener de må lage et mulighetss­tudium for hva som kan gjøres på Løland og tenke strategisk. Det er de i gang med på Moi og i Lyngdal. Derfor bør de legge veien om Løland, mener Nordli.

Flekkefjor­d og Vest-agder har en dårlig sak.

Knut Arild Nordli

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Knut Arild Nordli mener lokal og fylkespoli­tikerne må snu og gå inn for E39-forslaget om Lølandsvat­net.
FOTO: PRIVAT Knut Arild Nordli mener lokal og fylkespoli­tikerne må snu og gå inn for E39-forslaget om Lølandsvat­net.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway