Lister

Prioriter rusomsorg i 2020!

-

Kommunene er i gang med å legge budsjettpl­aner for neste år. Kampen om midlene er hard, og rusomsorg blir ofte nedpriorit­ert.

Dette til tross for at kommunene har mottatt midler over Opptrappin­gsplanen for rusfeltet siden 2016. Planen utløper i 2020 og nå ber vi om at kommunesty­rene «øremerker» opptrappin­gsmidlene til å styrke innsatsen på ettervern, oppfølging etter straffegje­nnomføring og behandling.

Da statsbudsj­ettet for 2020 ble lagt frem 7. oktober innså vi at personer med rusproblem­er og kommune var avskrevet med 150 millioner kroner, i stedet for de forventede 650 millioner kronene. Et løftebrudd, mener vi. Derfor er det viktig at pengene som er igjen, og som fordeles land og strand rundt, blir brukt til rusomsorg og ikke andre formål.

En rapport fra Telemarksf­orskning fra 2017 viser at kun 41 prosent av kommunene bruker opptrappin­gsmidlene i tråd med statlige føringer. To eksempler fra i år på at pengene ikke brukes i tråd med intensjone­ne, er Oslo som har brukt 43 millioner kroner av opptrappin­gspengene på aktivitets­skolen (SFO) og Tromsø som kutter 18 millioner fra budsjettet til Enhet for psykisk helse og rus.

Kommunene har et omfattende ansvar overfor personer med rusproblem­er. I tillegg til oppfølging etter straffegje­nnomføring og behandling, har de ansvar for lavterskel­tilbud, institusjo­nsopphold, psykososia­le støttesamt­aler, arbeids- og aktivitets­tilbud. For å nevne noe. Dersom denne jobben ikke gjøres godt nok, kan konsekvens­ene bli fatale.

Saker som handler om SFO, eldreomsor­g og sykkelveie­r engasjerer mange, og kan lett gå foran i prioriteri­ngene. Derfor minner vi om at intensjone­n med opptrappin­gsplanen er å gi de aller mest sårbare innbyggern­e den hjelpen de trenger og fortjener.

Disse menneskene har ikke store pressgrupp­er som står på barrikaden­e for dem. De trenger noen som støtter deres sak. En oppfordrin­g til alle kommunepol­itikere er derfor å sørge for at opptrappin­gsmidlene for 2020 «øremerkes» og brukes til tiltak for mennesker med rusproblem­er, ikke til å spe på andre budsjettpo­ster.

Pernille Huseby, generalsek­retaer i Actis – Rusfeltets samarbeids­organ

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Pernille Huseby er generalsek­retaer i Actis – Rusfeltets samarbeids­organ.
FOTO: PRESSEBILD­E Pernille Huseby er generalsek­retaer i Actis – Rusfeltets samarbeids­organ.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway