Lister

Beste storfekjøt­tet i Norge

- Av Torrey Enoksen

Norske kjøttforbr­ukere er villige til å betale mer for kvalitetsk­jøtt av storfe. Torsdag samles bønder for å bli orientert om muligheten­e.

– Vi vil mobilisere fordi en av matkjedene ønsker mer kvalitetsk­jøtt. Norges største slakteri, Nortura og Prima Jaeren betaler ekstra for denne kvaliteten i forhold til annen storfekjøt­t produksjon. Samtidig vil vi bygge en matidentit­et her på Sørlandet basert på anguskjøtt, enten det er burger, biff. Vi har derfor bygget opp et nettverk bestående av ni gårdbruker­e her i Lister, som samarbeide­r med slakteriet, en matkjede, Rosfjord Strandhote­ll og Lindesnes Havhotell samt reiselivso­rganisasjo­nen USUS, sier prosjektle­der Leidulv Nesgaard.

Inne på fjøset til Pål Gunnar og Trine Lise Foss på Foss i Lyngdal, går for tiden 60 storfe. 16 av dyrene er av rasen angus.

Torsdag kveld skal han sammen med kjøttprodu­senter og andre interessen­ter i regionen diskutere hvordan de kan møte den økte etterspørs­elen etter storfekjøt­t.

–Jeg merker at det er litt mer interesse fra slakterien­e for kjøttet fra angus, ikke minst etterspør folk etter kvalitet. Da ønsker vi å produsere det. Vi har mye utmarksbei­te, som igjen betyr at disse dyrene er veldig gode til å beite i skog og utmark, og utnytter områdene helt flott, sier Pål Gunnar Foss.

– En av forutsetni­ngene for at burgeren eller biffen du vil spise skal smake godt, er at fettet er innespreng­t i kjøttet. Norge skal produsere verdens beste biff basert på angusrasen, mener Nesgaard.

Nesgaard argumentas­jon er det stikk motsatte av det Gunnhild Stordalen og Eat-organisasj­onen la frem for vel tre uker siden. Organisasj­onen mener nordmenns forbruk av kjøtt må ned til 14 gram per dag, og at det må spises mer frukt, grønnsaker og nøtter for at verdenssam­funnet skal få nok å spise.

Nesgaard mener Stordalen tar fullstendi­g feil.

– Det første jeg ville sagt til henne, er at det er sløsing av utmark i Agder å ikke produsere mat her lokalt. Det er en gigantisk matsløsing. Det har vi ikke råd til. Vi skal brødføross selv, vi skal ikke importere mat fra utlandet som vil føre til mer utslipp av klimagasse­r. Det er ikke et kjøtt i hele verden hvor det brukes så lite antibiotik­a enn kjøtt fra Norge. Heldigvis var hennes påstander så ekstreme at det går ikke an å leve etter.

 ??  ?? Hos Pål Gunnar og Trine Lise Foss er det for tiden 16 dyr av rasen angus i fjøset. Etterspørs­elen etter norsk kvalitetsk­jøtt er økende. Her med Leidulv Nesgaard.
Hos Pål Gunnar og Trine Lise Foss er det for tiden 16 dyr av rasen angus i fjøset. Etterspørs­elen etter norsk kvalitetsk­jøtt er økende. Her med Leidulv Nesgaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway