Lister

Gi oss livsglede og håp

-

I valgåret vi har gått inn i, trenger vi politikere som er villige til å ta upopulaere standpunkt! Og som begår feil, gjør tabber og innrømmer det. Men det kanskje det viktigste. De må skape mer begeistrin­g! Torbjørn Jagland snakket i sin statsminis­ters tid om Det norske hus. På mange måter ligner det litt på et standard hus av typen bekymrings­hus. Det har ikke vinduer så vi kan se verden utenfor. På veggene er det bilder i svarte rammer, bilder av det som kan komme til skje av sykdom, ulykker og katastrofe­r.

Mange av oss som lever i et av verdens rikeste land har et pessimisti­sk grunnsyn. Hva er grunnen til at vi er et heller sutrende folk og ser så mørkt på fremtiden? For vi er et grublende folk som ofte er vel pessimisti­ske for hva fremtiden vil bringe.

Selvsagt er det mørke skyer i horisonten. Og vi skal vaere aerlige nok til å innrømme at det at oppgavene fremover er vanskelige og krevende. Og løsningene kommer ikke av seg selv. Med ny innen teknologi og vitenskap kan vi kanskje tross alt snakke om fremtidsop­timisme. Og dommedag har stadig blitt utsatt. Det blir den sikkert igjen. Det går ikke rett på dunken!

Sigurd Hoel skrev på slutten av 1950-tallet noe som godt kunne vaert skrevet i dag. «Hvor vi enn vender blikket, kan vi nesten bare se skuffelse, fortvilels­e og angst, men i første rekke skuffelse. Vi har kanskje blitt en del klokere, men vi er ikke blitt lykkeliger­e.»

Dette ligger dypt nede i den norske folkesjel. Det er på høy tid at vi nå får fremtidstr­oen tilbake. Vi har ressurser og kreativite­t og er sikkert i stand til å løse mange problemer i fremtiden som i dag synes naermest virker uløselige.

Den fremtidspe­ssimisme som preger mange av oss er av gammel dato. Og det går en linje fra de gamle domsforkyn­nere til våre dager. Men denne pessimisme er det ikke noe historisk belegg for, selv om domsprofet­er vil dukke opp med jevne mellomrom med sine skrekkscen­arier. For all erfaring tilsier at vi gjennom kunnskap.

Det er viktig å understrek­e at historisk sett har utviklinge­n vaert på optimismen­s side. Skulle det vaere annerledes i fremtiden med den vilje vi har til å finne nye løsninger? Vi trenger mer positiv tenkning og livsglede for å møte fremtiden! Kanskje er det noe i vårt lands historie og vår natur og måte å tenke på som hindrer oss i det?

Vi må gjenta det til det kjedsommel­ige. Det går liksom ikke inn. Det er viktig å vaere optimistis­k og ha en fremtidstr­o i Det norske hus. For vi trenger mer optimisme og livsmot! Tenk om den kommende valgkampen kunne gi oss det! Det er jo lov å håpe!

Knut S. Bakken,

Oslo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway