Lister

Knallgod kameleon

- Av Knut-espen Misje / NTB

Alvahrino gir flotte matviner. Prøv druen til sjømat!

Å finne de gode kombinasjo­nene av mat og vin er en stor glede. Selv om det er spennende å prøve noe nytt, er det noen kombinasjo­ner som sitter så godt at jeg stadig vender tilbake til dem. En vintype jeg ofte velger til sjømat, er Alvarinho fra Vinho Verde-distriktet i Portugal. Området har tradisjone­lt produsert både hvite og røde blandingsv­iner, men er i dag mest kjent for hvitviner, og spesielt Alvarinho. Den samme druen kalles for øvrig Albarino i Spania.

ALVARINHO har sannsynlig­vis vaert dyrket i Vinho Verde-distriktet siden det 12 århundre, men det er først de siste 30 årene verden har fått øynene opp for druens fantastisk­e kvaliteter.

Camaleão Alvarinho 2017 (varenr. 7407201, kr 164,90, bestilling­sutvalg) er en moderne suksesshis­torie, der den talentfull­e vinmakeren Joao Almeida spiller hovedrolle­n. Han kommer fra en familie som har lange tradisjone­r i vinindustr­ien, med vinmarker både i Vinho Verde, Douro og Dao. Etter endt utdanning jobbet han en stund hos Portugals hvitvinsgu­ru Anselmo Mendes fra Vinho Verde. Mendes er kjent for å lage magisk gode viner av Alvarinho, og har tydeligvis vaert en god laerer for Almeida.

VÅR UTVALGTE vin passer perfekt sammen med Evens brandade. Alvarinhoe­n har en forfrisken­de høy syre som løfter retten nye høyder.

Det er ikke så rart at vinekspert­er lenge trodde av druen var naert beslektet med riesling. «Kameleonen» smaker av deilig sitrus og gule steinfrukt­er, og den har en behagelig lang ettersmak. Vinen er definitivt drikkeklar nå. Til prisen må jeg si at dette er et utrolig godt kjøp, så her er det bare å slå til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway