Lister

Ingen barn skal oppleve mobbing i Norge

- Kent Gudmundsen og Norunn Benestad, Stortingsr­epresentan­ter for Høyre

Ingen barn skal oppleve mobbing i Norge. Derfor er det uakseptabe­lt at mange skoler ikke gjør nok for å forebygge, gripe inn og følge opp mobbesaker. Elever har fått medhold i fire av fem klager der fylkesmenn­ene har vurdert om skolene har oppfylt sin aktivitets­plikt.

1.august 2017 innførte Høyre i regjering et nytt og strengere mobbelovve­rk, samt en ny klageordni­ng til fylkesmenn­ene. Klageordni­ngen gir foreldre og elever mulighet til å klage hvis de mener skolen ikke tar mobbingen på alvor. Ordningen skal vaere enkel, mer brukerorie­ntert og mer effektiv enn tidligere. Målet er å gi elever rask og riktig hjelp tidlig.

I det første året ordningen har virket har fylkesmenn­ene vurdert 1.146 saker –i seg selv et høyt tall. Noen klager er trukket, andre har fått veiledning. 774 saker er realitetsb­ehandlet, og av de sakene har 80 prosent fått medhold. I Aust- og Vest Agder fylke ligger vi over snittet med 86 prosent. Det kan vi ikke vaere fornøyd med.

Bruddene på aktivitets­plikten varierer, men instruksen overfor skolene er tydelig når mobbing meldes fra om. Skolene må følge med, gripe inn, varsle, undersøke og sette inn tiltak. Mange er flinke, andre har alvorlige brudd som medfører tvangsmulk­t og dagbøter. Den nye klageordni­ngen løser ikke alt, men den er med på å skjerpe skolene og kommunene, og den er med på å skape en kulturendr­ing der mobbing må tas raskt og på største alvor.

En klageordni­ng er et reaktivt tiltak, den slår inn når mobbingen har skjedd. Høyre i regjering har også en rekke andre tiltak som skal både forebygge og løse opp mobbing.

Fra i høst får alle fylker egne mobbeombud. De skal jobbe forebyggen­de med informasjo­n og opplaering ute på skolene, og vaere et lavterskel­tilbud for foreldre og elever. Mobbeombud­ene skal også jobbe aktivt med anti-mobbetilta­k i barnehager og skoler. Sammen med KRF har regjeringe­n sørget for at ordningen er et spleiselag der staten tar halvparten av regningen, og fylkene dekker resten.

Mobbing går ut over barns psykiske helse, laering og trivsel. Regjeringe­n jobber aktivt med politikk som forebygger mobbing, og politikk som får skolene til å reagere umiddelbar­t når mobbing dessverre inntreffer. Målet vi strekker oss etter er en mobbefri hverdag for alle, for ett barn mobbet, er ett for mye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway