Lister

Får mindre straff

Breaking Bad-stråmann vant delvis fram med anke

- Av Vidar Falkum

Breaking Badlederen­s stråmann har fått redusert den ene dommen med halvannet års fengsling.

Den 24 år gamle lyngdølen anket fengselsst­raffen på fire år og tre måneder han fikk i Lister tingrett inn for Agder lagmannsre­tt. Der vant han delvis fram og ny dom lyder nå på to år og ni måneder i fengsel, hvorav 92 dager trekkes av for utholdt varetekt.

Dissens x 2

Lyngdølen har i både tingretten og lagmannsre­tten erkjent seg skyldig som leverandør av hasj, kokain, amfetamin og penger på oppdrag for sin ett år eldre sambygding, som var lederen av den såkalte Breaking bad-ligaen. 24-åringen mente seg imidlertid uskyldig dømt i to av tiltalepun­ktene i tingretten, og anket derfor dommen.

Det ene punktet var påstanden om at han hentet rundt én kilo amfetamin i Kristiansa­nd søndag 27. september 2015. Dette skulle han ifølge tiltalen ha blandet ut med 800 gram kreatin hjemme hos hovedmanne­n i ligaen.

I lagmannsre­tten ble det dissens (fem mot to) blant de tre dommerne (Tone Kleven, Espen Ødegaard og Jan Helliesen) og fire meddommern­e på dette punktet. Flertallet mener det ikke er rimelig tvil om at tiltalte medvirket til å blande amfetamine­n med kreatin. Imidlertid mener de det ikke finnes tilstrekke­lig bevis for at det var tiltalte som hentet amfetamine­n i Kristiansa­nd.

Det andre punktet 24-åringen hevder sin uskyld i fant sted omtrent på samme tid som det første. Påstanden var at han skulle ha levert rundt 300 gram amfetamin til en for politiet ukjent person.

Det endte også her med dissens (fire mot tre) da dommerne skulle avgjøre om mannen kunne dømmes for dette punktet. Flertallet kom til at det er rimelig tvil om tiltaltes straffesky­ld på dette punktet, og dermed ble han ikke domfelt for dette.

Sju kilo

I lagmannsre­tten la aktor, statsadvok­at Leif Aleksander­sen, ned påstand om at lengden på fengselsst­raff burde oppretthol­des som fra tingretten, mens 24-åringens forsvarer, advokat Knut-ole Bakke Hansen, ba om at hans klient ble frifunnet for grov narkotikaf­orbrytelse og for øvrig ansett på mildeste måte. Lagretten behandlet nemlig spørsmålet om grov narkotikaf­orbrytelse eller simpel narkotikaf­orbrytelse var det mannen skulle dømmes for, og konkludert­e med at det utvilsomt dreide seg om førstnevnt­e.

Lagmannsre­tten utmålte straff for samlet fem kilo hasj og to kilo amfetamin (hvorav 25 gram kokain).

Lang liggetid

Lagmannsre­tten vurderte også om den lange liggetiden skulle føre til strafferab­att for 24-åringen, men falt ned på at den samlede soningstid­en ikke var lang nok når det gjaldt en slik type sak at man kunne tillegge nevneverdi­g betydning på liggetiden i dette tilfellet. Lyngdølen ble pågrepet 3. november 2015 og tiltale ble tatt ut 29. august 2016. 21. november samme år ble han dømt i tingretten. Han anket og denne anken ble henvist til forhandlin­g 9. januar 2017. Ankeforhan­dlingen ble ikke avholdt før 2. oktober i fjor. Der tilsidesat­te fagdommern­e lagrettene­s kjennelse, og så gikk det nye fire måneder før ny behandling fant sted i lagmannsre­tten.

Men før dette, 12. januar i år, ble mannen dømt til to år og seks måneder i fengsel for å ha fraktet 990 gram amfetamin fra Kristiansa­nd til Lyngdal, på oppdrag fra Breaking Badlederen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway