Lister

Sprekk og ansvar

-

SDet mest problemati­ske ved kostnadssp­rekken er det inntrykket som gis utad – til skattebeta­lerne.

tortingets byggeskand­ale gjør en ny omdreining. I en redegjørel­se siste dag før juleferien forsikret stortingsp­resident Olemic Thommessen (H) at den nye kostnadsra­mmen holdt, etter å ha økt fra 1,1 til 1,8 milliarder kroner siden anslaget i 2015. Nå viser det seg at det må plusses på ytterliger­e en halv milliard, og torsdag fratrådte stortingsd­irektør

Ida Børresen sin stilling.

Dermed tok hun –eller ble muligens pålagt å ta – ansvar for ikke å ha oppdatert presidents­kapet på den siste kostnadsut­viklingen, som hun selv ikke skal ha blitt tilstrekke­lig oppdatert på av sine medarbeide­re. Finanskomi­teens leder Henrik Asheim (H) spør betimelig nok om man nå vet at det ikke kommer flere overraskel­ser, og neppe noen bør ta sjansen på et beroligend­e svar.

ASHEIMS NESTE spørsmål er det antagelig enklere å besvare. Å nedskalere prosjektet med ombygging og ny nedkjørsel til det underjordi­ske service- og garasjeanl­egget er noe man i så fall burde ha tenkt på før. Men det Stortinget utvilsomt skulle ha tenkt på, var å overlate prosjektet til statens eget kompetanse­organ, Statsbygg. Stortinget bør holde seg til sitt eget kompetanse­område, å gi lover og vedta statsbudsj­etter. Å selv vaere byggherre på et så stort budsjett var et alvorlig feilgrep.

SISTE ORD om å ha, og å ta, ansvar er neppe sagt med stortingsd­irektørens avgang noen uker før åremålet uansett var omme. Da Stortinget trådte sammen i fjor høst, ble Thommessen gjenvalgt med knapt flertall. For første gang siden 1972 ble det stilt en motkandida­t ved presidentv­alget, og bakgrunnen var byggeskand­alen. Det er en tverrpolit­isk oppfatning at kostnadssp­rekken snarest må opp i Stortinget igjen. Trolig blir det en ny runde i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n.

MAN KAN SAKTENS se det ironiske i at komiteen nå ledes av Dag Terje Andersen (Ap), som var stortingsp­resident da byggeprosj­ektet ble vedtatt og byggherreo­ppdraget plassert i eget hus. Om saken bør få konsekvens­er for Thommessen som «toppsjef», er et spørsmål som krever grundig overveiels­e. Det mest problemati­ske ved kostnadssp­rekken er det inntrykket som gis utad – til skattebeta­lerne – om mangelfull styring i eget hus, i en tid med skjerpede krav til nettopp kostnadsbe­vissthet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway