Lister

Mer fysisk aktivitet øker laering

- Elise Bjørnebekk-waagen og Torstein Tvedt Solberg, stortingsr­epresentan­ter for Arbeiderpa­rtiet

Arbeiderpa­rtiet har lenge kjempet for en time fysisk aktivitet i skolen, og det var en stor seier når Stortinget nylig vedtok at barn må bevege seg mer, leke mer og samtidig laere mer.

Ord ble endelig handling. Altfor lenge har det blitt snakket om hvor viktig folkehelse er, hvordan god helse gir lykkeliger­e barn og bedre laering. Politikern­e har bekymret konstatert at overvekt, feilernaer­ing, og livsstilsy­kdommer øker blant barn, men lite har blitt gjort. Vi vet at det er en klar sammenheng mellom fysisk aktivitet som ung, og helse som voksen. Derfor må vi starte tidlig. Og vi vet at fysisk aktivitet øker konsentras­jonen og gir bedre laering. Derfor starter vi nå.

Så hva betyr vedtaket? Blir det kanonball-matte? Laerere som tvinges til norsk-stafett? Ikke om vi får det som vi vil. Arbeiderpa­rtiet har ikke gifta seg med en enkelt løsning, og viktigst av alt: Skolene og laererne må selv bestemme hvordan dette best kan organisere­s. Metodefrih­et må ligge til grunn.

Flere skoler i Norge har allerede vist at det er fullt mulig å få til. Drammen kommune og Trudvang skole i Sogndal innførte tidlig en time fysisk aktivitet, og kombinerer laering og aktivitet med gode resultater. Vi tror ulike skoler vil finne ulike løsninger som passer for dem. Noen velger mer aktivitet gjennom praktisk organiseri­ng av uteskole, andre en lengre pause med aktivitet midt på dagen, mens en tredje gruppe går for samarbeid med lokale idrettslag og skolefriti­dsordninge­n.

Regjeringe­n skriver selv i Folkehelse­meldingen om gode erfaringer med fysisk aktivitet i skolen. Forskning viser klare sammenheng­er mellom fysisk aktivitet og kognitive ferdighete­r, og det rapportere­s om positiv utvikling for de elevene som har deltatt i lesing, engelsk og matematikk. I tillegg har elevene blitt roligere og de trives bedre på skolen. Så la oss lytte til forskninge­n.

Skal alle ha like muligheter, må vi investere mer i det som sikrer barna våre trygge og gode oppvekstsv­ilkår. Da er det alvorlig at forskjelle­ne øker. Hvor du bor og dine foreldrene­s utdannings­nivå og økonomi er både avgjørende for helsa og resultaten­e dine i skolen. Slik kan det ikke fortsette. Hver og en av oss har et ansvar, men fellesskap­ets ansvar for å sikre alle barn en god skole og god helse er større.

For Arbeiderpa­rtiet er vedtaket bare et skritt i riktig retning, og det er en forutsetni­ng at vi gjør mer før vi er fornøyde. Vedtaket må følges opp med økte ressurser til skolene, flere laerere og tydelige forventnin­ger til kommunene. Får vi også flertall for vårt forslag om å tilby alle barn et enkelt skolemålti­d, har vi tatt enda et viktig skritt.

Bak oss ligger et tydelig vedtak fra Stortinget. Jobben fremover blir å sikre en klok innføring av vedtaket som sikrer tillit til laererne og gir elevene den fysiske aktivitete­n de fortjener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway