Lister

Krav om sidevalg

-

Hvilken fot skal KRF legge hovedtyngd­en på - den høyre eller den venstre? På partiets landskonfe­ranse sist helgskisse­r te Knut Arild Hareideen strategipr­osess hvor det skal snakkes mer om samfunnets store verdispørs­mål og mindre om ”utydelige regjerings strategier ”. Ifølge Vårt Land ga imidlertid konferanse­n klare signaler til ledelsen om å legge opp til et valg av samarbeids­partner - det vil si: velge side - før 2021-valget. Kravet er forståelig. Fjorårets formulerin­ger, med sine innskutte bisetninge­r og innebygde tolkning s muligheter, var nok ment å tilgodese alle fløyer i partiet, men ble lite klargjøren­de - saerlig ikke overfor den viktigste målgruppen: velgerne.

Nå VAR DET UTVILSOMT flere årsaker til Krfs historiske bunnoterin­g ved 2017-valget, en hårsbredd fra sperregren­sen og tilbakegan­g i samtlige fylker. Men samarbeids­spørsmålet b leet uomgjengel­ig tema også f ordenressu­rsgruppen/ havarikomm­isjonens om ble nedsatt umiddelbar­t. Og konklusjon­en gikk utpå at partiet ikkehaddem­akte tå formidle innholdet i sitt regjerings­vedtak. Eller som en delegat ganske treffende bemerket på storsamlin­gen i helgen: ”Vi har kommuniser­t så bredt at det ble dobbelt”.

MEN NÅR PARTILEDER­EN nå snakker om å foreta noen ”modige valg”, er perspektiv­et videre enn som så. Da handler det om å velge hvilke saksfelt KRF skal profilere seg på - og følgelig om hvilke som må velges bort, eller i alle fall prioritere­s ned. For som det også ble fastslått i evaluering­en etter valget, har partiet heller ikke lykkes med å tydeliggjø­re sitt overordned­e prosjekt i norsk politikk. Da har man innsett at utfordring­ene e rav eksistensi­ell art, m eden velgeropps­lutning på før krigs nivå.

Nå ER HAREIDES PROSJEKT å få frem en ”tydeligere fortelling” om KRF, med tyngdepunk­t i samfunnets store verdispørs­mål. Ut fra dette er det meningen at partiet så skal velge side i samarbeids­spørsmålet. Å tone ned noe av partiets engasjemen­t i det som ikke er verdisaker, lyder modig nok. Mest krevende blir det likevel å velge - og å velge bort -samarbeids­partnere. For uansett hvor lite KRF blir, vil grunnfjell­et fortsatt vaere delt i en høyre- og en venstresid­e, så splitt etaten kompromiss løsningvan­skeligkant enkes.

” Man har innsett at utfordring­ene er av eksistensi­ell art, med en velgeropps­lutning på førkrigsni­vå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway