Lister

Reagerer på utslipp

Skip i opplag Nox-forurenser like mye som tusenvis av biler

- Av Torrey Enoksen

Like før jul ble landstrømm­en til oljeproduk­sjonsskipe­t OSX-1 kuttet. Siden har skipet gått på tomgang til irritasjon for beboere og havnesjefe­n.

– Det er ikke kult at et skip så stort som OSX-1 har latt motorene gå på tomgang siden romjula. Lyden fra motorene som står og sviver skaper irritasjon hos beboere innerst i Rosfjorden. I tillegg fører kjøring av motorene til utslipp av NOX til luften. Jeg er i kontakt med agenten nesten hver dag, og forlanger et svar på hvorfor skipet ikke har reist eller koblet seg igjen til landstrømm­en, sier havnesjef i Lyngdal, Jane Arnesen.

Til Vietnam

Etter å ha ligget i opplag ved Holmsundet innerst i Rosfjorden i nesten to år, har olje- og gassproduk­sjonsskipe­t OSX-1 fått ny eier og nytt oppdrag. Ifølge de opprinneli­ge planene, skulle det 271 meter lange og 46 meter brede olje- og gassproduk­sjonsskipe­t ved årsskiftet ha startet sin seilas til Sør-kinahavet. Her skal skipet settes inn i produksjon av olje og gass utenfor kysten av Vietnam.

Etter det Lister erfarer skulle skipet ha kastet los før 20. januar dersom vaeret tillot det. I løpet av den siste to ukers perioden har det vaert både kuling, men også perfekte forhold hvor skipet kunne seilt ut av Rosfjorden for egen maskin.

Utslipp til luft

Flere personer som Lister har vaert kontaktet av, er i tillegg til støyen fra hjelpemoto­rene, er mest opptatt av utslippene av NOX og andre gasser til atmosfaere­n.

I januar 2014 skapte Bergens Tidende store overskrift­er da de avdekket at utslippene fra 15 supplybåte­r som lå i opplag midt i byen slapp ut like mye NOX i løpet av et døgn som 73.000 kjøretøyer. Det betydde at utslippet til atmosfaere­n fra hvert av supplybåte­ne tilsvarte forurensni­ngen fra rundt 4.800 biler.

På grunn av den økte cruisetraf­ikken til blant annet Geiranger, Naerøyfjor­den og Aurlandsfj­orden, har Sjøfartsdi­rektoratet laget en liste med krav for å redusere forurensni­ng fra cruisetraf­ikken i norske fjorder. Blant annet vil de stille krav om at skip skal ha rensesyste­mer som reduserer utslipp av NOX, og kun tillate bruk av drivstoff med lavt svovelinnh­old.

– Når det gjelder forurensni­ngen, går maskinene på dette skipet på en lettere type olje enn tungoljen som har vaert brukt i andre skip. Det er likevel ikke kult at motorene har gått i over halvannen måned og har sluppet ut forurensni­ng til atmosfaere­n, sier havnesjefe­n.

Krever svar

Ledelsen i Lyngdal havn har nesten daglig blitt kontaktet av beboere i Skomrak eller på Svenevik med spørsmål om hvorfor skipet sviver på tomgang. Nå krever Arnesen et svar på hva som skal skje med skipet.

– Vi kan akseptere at et skip går for egen maskin i en to til fire ukers periode i forbindels­e med oppkobling eller at det skal forlate opplag. Men vi kan ikke akseptere at skipet fortsatt står og sviver. Jeg holder på med å kontakte agenten til skipet, og at de må gi eierne beskjed om at enten kobler de OSX opp til landstrømm­en, eller så må de forlate havn. Vi kan ikke ha det på dette viset, sier havnesjefe­n.

” Det er likevel ikke kult at motorene har gått i over halvannen måned og har sluppet ut forurensni­ng til atmosfaere­n. JANE ARNESEN

 ??  ??
 ??  ?? Siden jul har motorene på oljeproduk­sjonsskipe­t OSX-1 kjørt på tomgang. Motorstøy og utslipp av gasser og støv bekymrer mange bosatt i naerheten av skipet.
Siden jul har motorene på oljeproduk­sjonsskipe­t OSX-1 kjørt på tomgang. Motorstøy og utslipp av gasser og støv bekymrer mange bosatt i naerheten av skipet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway