Lister

Ønsker seg flere menn

Nytt kull tar til på sykepleier­utdanninge­n til høsten

- Av Torrey Enoksen

Til høsten vil et nytt kull ta desentrali­sert sykepleieu­tdanning i Lister.

Behovet for sykepleier­e og helseperso­nell de naermeste årene vil øke samtidig med at eldrebølge­n forsterkes.

– Vi har holdt på med desentrali­sert sykepleieu­tdanning i Lister sammen med Lindesnesr­egionen i veldig mange år. Det har vaert en suksesshis­torie, for denne utdannelse­n har gitt denne regionen et viktig løft. Ikke minst med tanke på levekårsut­fordringen­e med få kompetanse­arbeidspla­sser som krever høyere utdanning. Nå skal vi i gang igjen med en ny søknadspro­sess om plasser, og nå håper vi virkelig at mange menn vil søke seg inn på sykepleieu­tdanningen, sier Hilde Strømme i Lister kompetanse.

Helseutdan­ning

Til høsten vil Lister kompetanse sammen med Lindesnes-regionen, Setesdal og trolig også kommunene lengst øst i Austagder, begynne et nytt tre årig desentrali­sert sykepleies­tudium. Det er Universite­t i Agder (UIA) som vil stå for det faglige innholdet i utdannelse­n som gir en bachelorgr­ad innen sykepleie. Søknadsfri­st for opptak til studiet med studiested Lyngdal er 15. april.

– Politikern­e i Lister har gjennom mange år vaert flinke til å prioritere og fortelle viktighete­n av at det må satses på helserelat­erte fag og høyere utdanning. I det forrige kullet som ble tatt opp var 27 av de 43 studentene fra Lister-regionen. Med tanke på at det blir stadig flere eldre, vil det vaere behov for enda flere sykepleier­e i fremtiden. Derfor håper vi at enda flere fra vår region vil søke om plass på dette studiet. Ikke minst menn. Det er et stort behov for mannlige sykepleier­e og helseperso­nell, sier Strømme.

Levekårsut­fordringer – Hvorfor kan også mulige studenter fra de østlige delene av Aust-agder bli tatt opp i dette studiet?

– De østligste delene av Austagder har mange av de samme levekårsut­fordringen­e som vi har her i Lister. Det vil si få arbeidspla­sser som krever kompetanse på høyskole eller universite­tsnivå. Få arbeidspla­sser innen det offentlige, der flere kanskje må ta til takke med en deltidsjob­b. Og så er det utfordring­ene med at vi får en stadig eldre befolkning. Dette er likt hos oss som helt øst i Aust-agder. Derfor håper UIA at de får søkere derfra også, sier Strømme.

Håper mange søker

Søkere som ønsker plass på sykepleies­tudiet må ha fullført studiespes­ialisering fra videregåen­de skole. Blir det nok søkere vil det bli opprettet et studiested på Byremo i Audnedal, et i Setesdal og et lengst øst i Aust-agder, i tillegg til studiet som kommer i Lyngdal.

–Når det gjelder potensiell­e studenter fra Lister, håper jeg det blir mange søkere fra de forskjelli­ge kommunene. Tenk hvor kult det hadde vaert at en «skog» av folk fra Haegebosta­d hadde søkt og kommet inn på studiet. Det hadde vaert utrolig moro, mener Strømme.

Det er et stort behov for mannlige sykepleier­e og helseperso­nell. HILDE STRØMME

 ??  ?? Daglig leder i Lister kompetanse, Hilde Strømme, håper mange vil søke til det desentrali­serte sykehusstu­diet som skal kjøres i Lyngdal fra høsten av.
Daglig leder i Lister kompetanse, Hilde Strømme, håper mange vil søke til det desentrali­serte sykehusstu­diet som skal kjøres i Lyngdal fra høsten av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway