Lister

Hvor få kommuner vil du ha, Erna?

-

Kommuneref­ormen skal videreføre­s, sier Høyre i sitt stortingsv­algprogram for 2017-2021. Høyre sier også at Stortinget må kunne bruke tvang for å avgjøre størrelsen på og antall kommuner Norge skal ha. Ikke nok med det. I dag er Frps Per Sandberg ute i Klassekamp­en og er tydelig på at om regjeringe­n vinner valget vil de legge ned ytterliger­e 194 kommuner.

Slitne kommuner som har brukt store ressurser både økonomisk, administra­tivt og politisk på kommuneref­ormen de siste fire årene, vil altså ikke få fred om Høyre og FRP får beholde regjerings­makten. Ordførere, rådmenn og kommunepol­itikere som trodde de nå skulle få bruke tiden på å utvikle kommunen sin og tjenesteti­lbudet til innbyggern­e, må tenke om igjen. Høyre vil ha nye runder med kommuneref­orm.

Hvor få kommuner skal Norge ha om Høyre får viljen sin? Regjeringe­ns ekspertutv­alg, Vabo-utvalget, mente vi bør ned mot 100 kommuner. NHO har tegnet sitt eget kart og plasserte inn 77 kommuner i framtidens Norge. Høyre vet hva kommunene sjøl mener. De er ikke innstilt på å fortsette med nye runder. Av kommunene som har behandlet kommuneref­ormen, har 270 sagt nei til sammenslåi­ng. Det er gjennomfør­t folkeavste­mminger i 210 kommuner hvor innbyggern­e i 69 prosent av disse sa nei til kommunesam­menslåing. Den massive motstanden kommuneref­ormen er blitt møtt med blant folk flest og lokalpolit­ikerne, gjør antagelig at kommunene ikke blir spurt til råds i neste runde. Høyres såkalte lokaldemok­ratireform har ikke lenger plass til å høre hva de som berøres måtte mene.

Kommuneref­ormen koster. I statsbudsj­ettet for 2017 er det en egen bevilgning på 1,3 milliarder kroner for å finansiere kostnader og tilskudd til sammenslåt­te kommuner. I tillegg er det bevilget 200 millioner kroner til såkalte regionsent­ertilskudd og infrastruk­turtilskud­d. Inntektssy­stemet for kommunene ble i 2017 endret for å stimulere til kommunesam­menslåing. Høyres kommunalpo­litiske talsperson, Ingjerd Schau, skrøt i Smaalenene­s avis 25.febr. 2017 om at de sammenslåt­te kommunene Eidsberg, Askim, Spydeberg og Hobøl får en gavepakke fra Staten på 700 mill. kroner i samlet inndelings­tilskudd. Dette er imidlertid penger som tas fra samlet kommuneram­me. Resten av kommunenor­ge betaler regningen for kommuneref­ormen gjennom reduserte overføring­er.

Senterpart­iet mener nok er nok. Nå må kommunene få fred til å gjøre jobben sin med å utvikle skole, eldreomsor­g, lokalt naeringsli­v og andre kommunale oppgaver. Kommuneref­ormen er blitt en tidstyv som ikke kan fortsette i en enda en stortingsp­eriode. En regjering hvor Senterpart­iet er med, vil bygge på at eventuelle kommunesam­menslåinge­r skal vaere frivillige og basert på lokale prosesser og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway