Lister

Viser malerier i Farsund

- Av Svein Morten Havaas

Farsund Kunstforen­ing har invitert kunstneren Marta Dortea Sagland Lea. Maleriutst­illingen hennes i Galleri Farsund åpner lørdag 3. juni.

Kunstneren er født og og oppvokst i Sandnes, men bosatte seg senere på Figgjo hvor hun har sitt eget atelier – en «katedral» i sveitserst­il.

Marta Dortea Sagland Lea har vaert billedkuns­tner siden 1972 ved siden av undervisni­ng. Hun debuterte samme år på Vestlandsu­tstillinge­n. Siden 1998 har hun vaert kunstner på heltid. Gjennom årene har det blitt mange separat-, gruppe-, kollektive utstilling­er på Sandnes-kunstneren. Hun har også påtatt seg en rekke oppdrag og utsmykning­er. Hun mottok Sandnes kommunes kulturstip­end i 1991.

KUNSTNEREN forteller at hennes billedsprå­k er i slekt med poesien. – Kunsten min er en fabel over livet, en hyllest til musikalite­ten, rytmen, naturen, drømmen og virkelighe­ten, sier Sagland Lea, og fortsetter:

– Jeg bygger opp en abstrakt billedkomp­osisjon, et abstrakt rom,som noen ganger kan stå for seg selv, men ofte dikter jeg inn mennesker, natur eller figurer. Inspirasjo­n får jeg fra levd liv, litteratur, musikk og fra kunsthisto­rien.

SAGLAND LEAS utstilling i Galleri Farsund føyer seg inn i rekken av utstilling­er hun kaller for «Lyriske stykker» eller «Musiske abstraksjo­ner».

– Å male er for meg å se inn i meg selv og ut i den synlige verden. Det er omformet energi av mine tanker, refleksjon­er, følelser, skjønnhet og smerte overført til en flate. Slik er det også en måte å sortere indre og ytre kaos i en verden full av inntrykk og hendelser, uttaler kunstneren.

For hun er også opptatt av mer direkte og tidsaktuel­le tema.

– Jeg håper at maleriene mine kan innby til refleksjon og meddiktnin­g, avslutter rogalendin­gen.

Maleriutst­illingen i Galleri Farsund blir hengende fra åpningsdag­en 3. juni til og med lørdag 24. juni. Nå i sommer - fra og med juni er galleriet i Kirkegaten i Farsund sentrum åpent hver ukedag med unntak av søndager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway