Lister

Klart for lakseevent­yr

Fiskerne håper på litt mer regn

- Av Torrey Enoksen

Alt ligger til rette foran starten på årets laksefiske i Lygna og Kvina. Det eneste fiskerne ber om er litt mer regn.

– Vi trenger litt mer regn frem mot åpningen av årets laksefiske. Det som kom søndag var litt i minste laget. Det var ikke mange laksefiske­re som ble bønnhørt med de mengdene som kom. Heldigvis er det lenge til sesongen avsluttes, sier Trond Mosmann.

Sekretaere­n i Farsund og Lyngdal jeger og fiskeforen­ing å vaere en trivelig og åpen elv, forteller Mossmann.

Vernet vassdrag

Etter en veldig mild vinter, kom det i mars og april mye nedbør i form av snø og regn i heieområde­ne i landsdelen. Det har, sammen med enkelt dager nå i mai da det kom mer nedbør enn først antatt, har resultert i at det er rikelig med vann Lygna og andre vassdrag i vestre delen av Vest-agder.

Flere fiskere som har gått eller oppholdt seg langs vassdraget for å speide etter laks i Lygna-vassdraget, har observert mye stor fisk på vei opp i elva.

–Det pleier ikke å bli fanget så mye fisk de første dagene i Lygna. Men de som har vaert ute for å studere forholdene sier de har sett mye stor fisk. Når det gjelder vannføring­en i elva er vi helt prisgitt at det jevnt og trutt kommer nedbør. Lygna er et av få vassdrag her til lands som er vernet, og dermed helt avhengig av de naturgitte forholdene, forteller Mossmann.

Rekrutteri­ng

Natt til torsdag starter også laksefiske­t i Kvinavassd­raget i Kvinesdal.

I Lygna får barn og ungdom «tjuvstarte» fisket under et arrangemen­t som jeger og fiskeforen­ingen vil holde på Prestneset onsdag kveld. Der vil de få mulighet til å laere seg å kaste flue.

Resultat av trappen

Tre år etter at de første fiskene svømte opp laksetrapp­en i Kvåsfossen, gleder Mossmann seg over at det er observert yngel fra øvre delen av vassdraget på vei nedover gjennom trappen.

– Det er funnet yngel som er blitt klekket ut både i 2015 og i fjor i et begrenset område nord ovenfor laksetrapp­en. Det spennende er om laksen klarer å øke gyteområde­t ytterliger­e nordover i vassdraget. Hvis dette skal gå naturens gang, kan vi om to til fire år fange stor fisk som kan ha blitt klekket ut ovenfor laksetrapp­en. Vi må la naturen få lov til å bygge opp en stamme, mener fiskeren.

Heldigvis er det lenge til sesongen avsluttes. TROND MOSSMANN

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Natt til torsdag stater årets laksefiske i blant annet Lygna.
FOTO: TORREY ENOKSEN Natt til torsdag stater årets laksefiske i blant annet Lygna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway