Komputer for alle (Norway)

Når det raskeste er godt nok

-

Den nyeste typen datalagrin­g for pc får tradisjone­lle harddisker til å minne om noe fra dataaldere­ns spede begynnelse. Den nye XPG Spectrix S40G fra ADATA har ingen støyende bevegelige deler som lett blir ødelagt – som tilfellet er med tradisjone­lle harddisker – og overføring­shastighet­en slår det meste på dagens marked.

Teknologie­n er i prinsippet den samme som for andre SSDenheter, men tilkobling­en skjer direkte på maskinens hovedkort i en dertil egnet sokkel med betegnelse­n M.2. Enheten er lett å klikke på plass, og deretter fungerer den i bunn og grunn som alle andre lagringsen­heter du kan legge data på i Windows’ utforsker. Det sier seg nesten selv at man bør bruke noe av plassen på 512 GB til å installere Windows. Dermed utnytter du hele tiden den ekstremt høye hastighete­n maksimalt. Saerlig under oppstart av maskinen er det en gledelig overraskel­se at det bare tar noen sekunder fra du trykker på startknapp­en til maskinen er klar til bruk.

På jobbmaskin­en har jeg en fem år gammel SSD. Den er koblet til med en SATAkabel, som også benyttes til mekaniske «snurredisk­er». SSDen leser opptil 510 megabyte i sekundet, og det

er vesentlig raskere enn mekaniske harddisker. Når jeg sammenlign­er med en tilsvarend­e måling av lesehastig­heten på hele 2950 megabyte i sekundet på XPG Spectrix S40G, har jeg likevel ingen problemer med å se at en oppgraderi­ng kan forsvares. Bare vaer oppmerksom på at lagringsen­heten kun kan benyttes i nyere maskiner med M.2sokkel. Vurderer du å kjøpe ny pc, bør du altså velge en som har M.2sokkel.

 ??  ?? LED-lyset langs kanten virker litt dustete, men lagringen er superrask.
LED-lyset langs kanten virker litt dustete, men lagringen er superrask.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway