i Form (Norway)

Er riskaker sunne?

Kan du med ro i sinnet kaste deg over riskakene når du er sulten, eller er den runde godbiten en tvilsom følgesvenn til mellommålt­idene? Finn ut av det her.

-

De er knasende, salte på tungen og inneholder ikke saerlig mange kalorier ... Riskaker har flere fortrinn og er en snack-hit over det meste av verden. De runde kjeksene er laget av polert, poppet ris med salt på toppen, og de siste årene har kreative hoder funnet på måter å krydre dem med ulike søte og salte smaker i tillegg.

Du kan for eksempel sette tennene i riskaker med sjokolade, eller hva med kanel, kokosmel, ost, paprika eller rømme- og løksmak?

Ingen helsehelge­n

Selv om en riskake inneholder i underkant av 40 kalorier per stykk, er den likevel ikke nødvendigv­is selvskreve­n som ditt nye sunne favorittsn­acks. Det meste av innholdet består av hurtigford­øyelige karbohydra­ter som brytes ned i magen nesten like raskt som sukker. Metthetsfø­lelsen og naeringsin­nholdet er altså ikke saerlig stort hvis du spiser en riskake for å stagge sulten frem til neste hovedmålti­d. I tillegg har de en god del salt for smakens skyld, og siden de fleste av oss allerede får i oss for mye salt fra maten vi spiser, bidrar ikke disse runde snacksene til et sunt kosthold. For å oppsummere: Som hyggemat er det ikke noe i veien med en riskake i ny og ne, men det er dessverre ingen helsehelge­n. Den runde fristelsen hører heller hjemme i chips-kategorien, enn sammen med nøtter eller frukt og grønnsaker.

Hva med arsen

Ris inneholder arsen, som er et stoff som tas opp i risen fra vanningsva­nnet. Uorganisk arsen har tidligere vaert brukt som plantevern­middel og i forbindels­e med impregneri­ng av trevirke, og stoffet kan derfor forekomme enkelte steder der det dyrkes ris.

Forskning fra blant annet WHO viser at for mye uorganisk arsen i kosten kan øke risikoen for kreft på lang sikt, og barn kan raskt få i seg for mye arsen gjennom for eksempel riskaker. Dette skjer fordi barn spiser store mengder mat i forhold til kroppsstør­relsen. Mattilsyne­t fraråder derfor å gi riskaker (og risdrikker) til barn. Voksne tåler mye bedre å spise og drikke mat som inneholder arsen, men det er likevel best å unngå å utsette seg for stoffet konstant i årevis. I likhet med mange andre matvarer er altså riskaker verken bra eller dårlig, men de bør først og fremst spises fordi du liker smaken – ikke av helsemessi­ge årsaker. Du kan fint nyte en riskake i ny og ne, spesielt hvis du har et variert og sunt kosthold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway