i Form (Norway)

Slutt å bebreide deg selv

-

Nag sirkulerer ikke bare mellom mennesker. Du kan også vende det mot deg selv. Få hjelp til å grave dypt i det mentale rommet med selvomsorg for å komme videre.

Å gjøre en god figur på jobben. Vaere en omsorgsful­l og oppmerksom mor og partner. Ta vare på utseendet ditt. Vaere verdens beste venn.

"Vi lever i en tid der vi har skyhøye forventnin­ger på alle livets arenaer. Derfor ser vi så mange mennesker som sliter med selvbebrei­delser, noe som fører til angst og depresjon. Det er ikke tilfeldig", sier Birgitte Sølvstein.

I sitt arbeid som psykolog ser hun at mange vender kritikken og følelsen av utilstrekk­elighet innover.

"Hvis vi klandrer oss selv mye, er det fordi vi tror at det hjelper oss. Vi tror at det gjør oss til bedre mennesker. Dette er typisk noe kvinner gjør. Spesielt hvis de har blitt oppdratt til ikke å vise sinne. I stedet vender de sinnet innover", sier hun.

Har gjort andre fortred

I tillegg til at terskelen for å erkjenne egne feil og mangler er svaert lav, kan det oppstå mer alvorlige hendelser som får naget til å slå røtter i oss. "Nag til oss selv handler typisk om at vi har såret eller sviktet andre mennesker. Men det du angrer på at du gjorde, får ikke naget til å forsvinne. Hvis du vil gå videre, må du se på hva du kan reparere eller gi slipp på", sier Birgitte Sølvstein.

Muligheten­e kan faktisk føles begrensede hvis du har gjort en stor feil, for tiden kan dessverre ikke skrus tilbake. Men du kan heldigvis laere av den. Det handler om å våge å stille seg selv noen viktige spørsmål.

Laer av dine feil

"Du kan gjøre alt du kan for å forhindre at det samme skjer igjen. Spør deg selv: Hva kan jeg laere av det? Hva forteller det meg om hva som er viktig? Å tilgi seg selv er også en måte å si: 'Jeg skal gjøre ting annerledes i fremtiden'."

Det er naturlig å gi seg selv en indre skyllebøtt­e hvis du skammer deg over noe du har gjort. Men den indre

 ?? ?? Det er en naturlig reaksjon å kjefte på seg selv over feil, men det hjelper ikke.
Det er en naturlig reaksjon å kjefte på seg selv over feil, men det hjelper ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway