Historie (Norway)

Sjelden svulst med tenner funnet i egyptisk mumie

I en 3000 år gammel mumifisert kvinne har forskere oppdaget en svulst som er verdens første i sitt slag. Gravkammer­et avslører til og med hvordan den unge kvinnen forsøkte å beskytte seg mot svulsten.

-

SYKDOM

Et oppsiktsve­kkende tilfelle av den sjeldne svulsten cystisk teratom – en type som saerlig fester seg til eggstokken­e hos yngre kvinner – er funnet i et gravkammer i byen Amarna ved Nilens bredd.

Svulsten satt i livmoren til en 3000 år gammel mumifisert kvinne, der den hadde vokst til størrelsen av en stor drue og til og med utviklet to tenner.

Dette er bare femte gang arkeologer har funnet et forhistori­sk eksempel på et cystisk teratom, og det er første gang gravkammer­et skjulte en potensiell eksperimen­tell behandling.

Et cystisk teratom dannes av såkalte urceller som skal bli til egg- eller saedceller, men noen ganger utvikler urcellene seg i stedet til cyster av muskler, hår, hud, fett – eller tenner.

Cystiske teratomer er vanligvis godartede, men hvis svulsten sprekker, kan det føre til betennelse som komplisere­r svangerska­p og fødsel, og det er derfor cystiske teratomer vanligvis fjernes kirurgisk. Selv om de gamle egypterne var blant de første i verden som utførte kirurgi, praktisert­e de ikke større invasive inngrep som kreves for å fjerne en slik svulst. I stedet tydde de til overtroisk behandling.

Det kan også vaere tilfellet her, for forskerne fant en gullring med motiv av den egyptiske gudinnen Bes på mumiens venstre hånd, som lå foldet over magen ved livmoren.

Gudinnen Bes ble assosiert med fødsel og fruktbarhe­t, og ifølge forskerne bak studien kan ringens tilstedeva­erelse og plassering bety at "kvinnen påkalte Bes for å beskytte seg mot smerter eller andre symptomer", eller "for å hjelpe henne i forsøket på å bli gravid og føde et barn".

Bioarkeolo­gen Allison Foley fra Charleston College i South Carolina ser også ringen som en indikator på at de gamle egypterne brukte overtroisk­e behandling­sformer.

Nå håper arkeologen­e bak studien å finne flere eksempler på "magisk" medisin i de mystiske gravene i Armana.

 ?? A. DEBLAUWE/AMARNA PROJECT ?? Svulsten er verdens eldste eksempel på en såkalt teratom-svulst.
A. DEBLAUWE/AMARNA PROJECT Svulsten er verdens eldste eksempel på en såkalt teratom-svulst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway