Historie (Norway)

Perfekt bevarte fresker funnet i Napoli

Under leggingen av nye vannlednin­ger utenfor Napoli kom man plutselig over et underjordi­sk kammer. Det viste seg å vaere et stort og perfekt bevart gravkammer som aldri hadde vaert åpnet før.

-

MYTOLOGI

I forkant av arbeidet med noen vannrør i Napoli-forstaden Giugliano i Italia har arkeologer oppdaget en 2000 år gammel grav fylt med fantastisk fargerike fresker. Freskene forestille­r en rekke scener og skapninger fra gresk og romersk mytologi, deriblant den trehodede hunden Kerberos. Arkeologen­e har derfor gitt graven navnet "Kerberos' kammer". Ifølge greske og senere romerske legender var den trehodede hunden Kerberos den 12. oppgaven som sagnhelten Herkules måtte utføre for kong Eurystheus. Ifølge legenden måtte Herkules fange hunden med bare hendene, men da han overlevert­e den til Eurystheus, ble kongen så skremt at han lovet å befri Herkules fra flere oppgaver hvis han fjernet Kerberos igjen.

I tillegg til fresken av Kerberos og Herkules inneholdt graven også en flott freske som forestilte to iktyokenta­urer – havguder med menneskeov­erkropp, forbein som en hest og lange, slangelign­ende fiskehaler.

Graven var helt urørt, og inngangen var fortsatt blokkert av en stor stein da arkeologen­e fant den. Da de tok ulike stikkprøve­r rundt graven, innså arkeologen­e raskt at dette langt fra ville vaere det eneste funnet i området.

De hadde kommet over en hel romersk nekropolis, der innbyggern­e i området ble gravlagt i romertiden. Gjennom innledende prøveutgra­vninger har arkeologen­e allerede funnet knokler og kremerte levninger. De anslår at nekropolen har vaert i bruk i rundt 400 år.

I tillegg til de vakre freskene inneholdt graven også tre malte hvilestole­r (kalt klìnai) og et alter. De døde lå fortsatt på leiet sitt, sammen med verdifullt gravgods.

Arkeologen­e har imidlertid ikke avslørt hva mange av disse gravgavene var – muligens fordi utgravning­en av kammeret fortsatt pågår. Sammen med resten av den omfattende nekropolen ligger det utvilsomt mange års arkeologis­k arbeid her i Giugliano.

 ?? EBU ?? De såkalte iktyokenta­urene var kentaurer, der overkroppe­n var menneskeli­g og underkropp­en halvt hest og halvt fisk.
EBU De såkalte iktyokenta­urene var kentaurer, der overkroppe­n var menneskeli­g og underkropp­en halvt hest og halvt fisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway