Historie (Norway)

Når ble stemødre onde?

To tyske brødre begynner på 1800-tallet å utgi folkeevent­yr som de nidkjaert har samlet inn. Men før utgivelsen er det spesielt én liten detalj de endrer på.

-

Stemødre har nesten alltid hatt rykte på seg for å vaere onde.

I hvert fall opptrer skruppellø­se stemødre i historier og eventyr i de fleste kulturer, og forskere har identifise­rt over 900 fortelling­er fra hele kloden der stemødre blir fremstilt som skurker.

De ondsinnede kvinnenes dårlige rykte kan spores tilbake til blant annet Det gamle testamente­t, der Abrahams kone, Sara, prøver å beskytte sin egen sønns arv og derfor sender sønnen mannen hennes har med en annen kvinne, ut i villmarken.

Også i gresk mytologi gjør stemødre ofte livet surt for flere av de greske heltene. For eksempel anklager dronning Faidra stesønnen Hippolytos for voldtekt og får ham drept fordi han ikke gjengjelde­r hennes tilnaermel­ser.

I mer moderne tid er onde stemødre saerlig kjent fra eventyrene – ikke minst takket vaere brødrene Grimm, som på 1800-tallet samlet inn og utga tyske folkeevent­yr.

I flere av de originale fortelling­ene var skurkene biologiske mødre, men brødrene skrev om historiene og gjorde dem til stemødre. Dette gjaldt for eksempel Snøhvit og Hans og Grete.

Ifølge noen eksperter ønsket brødrene Grimm å gjøre eventyrene sine mer barnevennl­ige ved å tone ned mødrenes ondskap. Men Maria Tatar, som er professor i tysk folklore ved Harvard universite­t, mener at brødrene rett og slett avspeilte samfunnet rundt seg.

På 1800-tallet døde mange kvinner i barselseng, og ifølge Tatar vokste ca. halvparten av barna opp med en steforelde­r. Konflikter med stemødre var derfor et velkjent fenomen på 1800-tallet.

Mange av de gamle eventyrene ble senere omgjort til populaere tegnefilme­r og sementerte stemoren som en karakteris­tisk skurk.

 ?? ?? Mange onde mødre ble forvandlet til stemødre i brødrene Grimms eventyr.
Mange onde mødre ble forvandlet til stemødre i brødrene Grimms eventyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway