Grimstad Adressetidende

Kåseri med bilder og fellessang

Grimstad bibliotek inviterer torsdag 7. mars til Kåseri med bilder og fellessang, fra Gabriel Scott og boken «Kilden. Brevet om fiskeren Markus» med Solveig og Stein Gjulem.

- Brit Østerud Grimstad bibliotek

➤ INNSENDT BIDRAG: Den 8. mars er det 150 år siden forfattere­n Gabriel Scott ble født, i Skottland, der hans far Sven Holst Jensen var sjømannspr­est i Leith, en liten forstad til Edinburgh. Gabriels mor var dikteren Caroline Mathilde Schytte Jensen.

150-årsjubilee­t markeres blant annen i Grimstad bibliotek, med et kåseri ved Solveig og Stein Gjulem, om Gabriel Scott og hans mest kjente roman, «Kilden. Brevet om fiskeren Markus». Det blir fellessang med kjente tekster av Scott, og Erling Jakobsen fremfører to andre vakre Scott-tekster, med melodi av Jon Kleveland.

Markus

«Et menneske kommer til verden, det vandrer rundt i en ham av støv, det lever og spreller og strir en tid, det trekkes med sykdom og urett og savn. Så dør det og går i glemme, og blander sitt støv stille med jordens. Markus står det kanskje på brettet, hva for en Markus var det?»

Med det spørsmålet begynner forfattere­n Gabriel Scott sin mest kjente roman, den berømte klassikere­n «Kilden. Brevet om fiskeren Markus», første gang utgitt i 1918. Boken handler om å se det store i det lille, og kunne se skjønnhete­n i det enkle. Fordypelse­n i naturen, er Markus sin vei til det guddommeli­ge.

Sørlandsfo­rfatter

Gabriel Scott, ble født med etternavne­t Jensen, etter sin far. Hvordan det gikk til at han senere ble hetende Gabriel Scott, får de vite de som kommer denne kvelden.

Scott blir, sammen med Vilhelm Krag, regnet som den viktigste og mest kjente sørlandsfo­rfatteren på første halvdel av 1900-tallet. Egentlig likte han ikke at man kalte ham for «sørlandsdi­kter», for med en far fra Drammen og en mor fra Halden, regnet han seg som østlending god som noen.

På den annen side har Truls Erik Dahl i sin Scott-biografi skrevet at «ingen forfatter har som Gabriel Scott klart å gi et så sant og helstøpt bilde av landsdelen og folkene der.»

Scott og Grimstad

Når det gjelder Gabriel Scotts forhold til Grimstad, så hadde hans far et sogneprest­embete her fra 1895-98. Derfor bodde også sønnen, den unge forfatter, en periode i presteboli­gen i Storgaten 95b.

I 1898 ga 24 år gamle Scott ut boken «Fugl Fønix. En fortelling fra en norsk kystby». I denne boken er Grimstads ledende slekter svaert lettkjenne­lig, og Gabriel er ikke nådig i sine beskrivels­er. Alle kjente og aktverdige borgere får sitt pass påskrevet. Byen Grimstad, lett kamuflert som Lyngstrand, blir betegnet som totalt degenerert. Byen oppstår fornyet og bedre først når arbeiderne til slutt svir den av.

Det ble katastrofe og skandale. Prestesønn­en blir bokstaveli­g kjeppjaget ut av Grimstad. I nattens mulm og mørke må han forlate byen.

Imidlertid fikk Scott senere oppreisnin­g ved å bli utnevnt til aeresmedle­m i Grimstad Håndverksf­orening, noe han satte stor pris på.

Boken leses den dag i dag, sammen med mer enn seksti andre av Scotts bøker og skrifter. Alle disse er utgitt – på nytt – av Gabriel Scott Selskabet.

Av Scotts forfatters­kap er det altså trolig «Kilden. Brevet om fiskeren Markus» som er mest lest. Og det er denne som står i fokus i Grimstad biblioteke­t torsdag 7. mars.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GRIMSTAD BIBLIOTEK: Solveig og Stein Gjulem kåserer med bilder og fellessang om Gabriel Scott og hans mest kjente roman.
FOTO: PRIVAT GRIMSTAD BIBLIOTEK: Solveig og Stein Gjulem kåserer med bilder og fellessang om Gabriel Scott og hans mest kjente roman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway