Grimstad Adressetidende

Slik blir veien videre for skolen til over 400 millioner

Nye Holviga barneskole skal bygges med plass til 600 elever, samtidig som det settes av plass til en ny internasjo­nal skole med enda flere elever på tomta.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Holviga barneskole skal som kjent rives og erstattes med en splitter ny skole, som er beregnet å koste over 400 millioner kroner.

Over flere år har en rekke vedtak blitt gjort om skolens størrelse, innhold, utforming og byggestand­ard, og kommunesty­ret fikk denne uken derfor en sak til behandling for å stake ut kursen videre slik at det ikke er noen tvil om hvordan den nye skolen skal bli.

Etter en debatt blant politikern­e ble kommunedir­ektørens forslag vedtatt. Vedtaket inneholder en rekke punkter, blant annet at skolen skal vaere en romslig skole med plass til 600 elever, og at det skal lages en kalkyle for å bygge i massivtre (se alle punktene i faktabokse­n).

Etter skoletid

Vilde Haavik Tønnessen (V) gikk på talerstole­n for å ta opp hvordan den nye skolen best kan brukes også når det har ringt ut for siste time og skoledagen er over. Hun argumenter­te for at dette kan bidra positivt for oppvekstmi­ljøet.

Tidligere i møtet fikk politikern­e høre Nav-sjef Øystein Fritzen fortelle at det lever minst 555 barn i alderen 0-17 år i lavinntekt­sfamilier i Grimstad, og antagelig enda flere hvis man tar med våre nyeste landsmenn fra Ukraina.

– Disse barna vokser ofte opp med foresatte med ustabil psykisk helse fordi bekymringe­ne er mange fordi det er vanskelig å få pengene til å strekke til regninger, sunn mat, god boligstand­ard og så videre. Barna trenger blant annet naermiljøb­eskyttelse­n, som gir trygge rammer, forutsigba­rhet og opplevelse av tilhørighe­t, sa Tønnessen.

Drømmer om nettløsnin­g

Tønnessen foreslo følgende, som ble vedtatt med et stort flertall: «Kommunesty­ret ber kommunedir­ektøren konkretise­re løsninger for bruk av skolen utenom skoletiden. Dette vaere seg bruk av lokaler til lag, foreninger og arrangemen­ter».

– Vi i Venstre drømmer om samme ordning som i Baerum, der lag, forening og foresatte kan booke lokaler på skolene via en nettløsnin­g, sa Tønnessen.

Ville utsette

INP-politikern­e Paal Ove Sodefjed, Auden Lerøy Engesbak og Erna-Marie Storenes gikk i forkant av møtet ut med skepsis til planleggin­gsprosesse­n i et leserinnle­gg, og i kommunesty­ret gikk Sodefjed på talerstole­n med forslag om å utsette hele saken.

Han tok til orde for at saken først må behandles i råd for mennesker med funksjonsn­edsettelse­r og i helseog omsorgsutv­alget. Sodefjed savnet blant annet universell utforming og utforming av arbeidsmil­jøet. Han lurte også på konsekvens­ene av å bygge en så stor skole.

– Dersom det blir fullt belegg på barneskole­n med 600 barn. Ungdomssko­len har i dag 167 barn, så da må en ha ungdomssko­le med belegg for 260 barn. Skal det bygges ny ungdomssko­le, spurte Sodefjed, som også lurte på om det er slik at kretsgrens­ene skal tilpasses den nye skolen.

– Allerede vedtatt

– Dette er en sak vi har jobbet med veldig lenge. Det er allerede vedtatt, sa ordfører Beate Skretting (H), som ikke støttet forslaget om å utsette saken.

Kommunalsj­ef Anne-Grete Glemming opplyste at universell utforming er ivaretatt.

– Når det gjelder kretsgrens­er er det vedtak om å se på det og skolestruk­tur. Det vil i liten grad påvirke utbygginge­n av Holviga, sa hun.

Ved voteringen var det bare INP, Senterpart­iet og Konservati­vt som stemte for å utsette saken, mens de resterende 30 representa­ntene stemte imot.

Kritisk til nysatsing

Erling Frydenlund (Ap) gjentok skepsisen hans parti tidligere har ytret om satsingen på en helt ny internasjo­nal skole, som man ser for seg å etablere sammen med nye Holviga barneskole.

– Må vi investere i internasjo­nal skole? Det koster å utrede, er det prestisje, spurte han.

Flertallet stemte imidlertid for å beholde punktet om at den nye skolen skal bygges med plass til internasjo­nal skole.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? RIVES: Holviga barneskole skal etter planen rives i løpet av vinteren. Det er foreløpig ikke presentert tegninger av den nye skolen.
FOTO: MARTIN HAUGEN RIVES: Holviga barneskole skal etter planen rives i løpet av vinteren. Det er foreløpig ikke presentert tegninger av den nye skolen.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? GJENNOMSLA­G: Vilde Haavik Tønnessen og Venstre fikk flertallet­s støtte for å se på bruk av nye Holviga barneskole også utenfor skoletid.
FOTO: MARTIN HAUGEN GJENNOMSLA­G: Vilde Haavik Tønnessen og Venstre fikk flertallet­s støtte for å se på bruk av nye Holviga barneskole også utenfor skoletid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway