Grimstad Adressetidende

Fra Manhattan til Homborsund

En virkelig globetrott­er er blitt ny leder for menighetsr­ådet i Eide, den lille sørlandsby­gda helt vest i Grimstad. Hans navn er Hans Erik Ruud.

- Sølvi Kleiva Ugland Menighetss­kribent

- Hvordan havnet du i vakre Homborsund, av alle steder?

- Da jeg i 1976 giftet meg med Birte Skaar, datter til tidligere sogneprest i Eide og Landvik – Palmer Skaar - ble hytta i Homborsund en naturlig samlingspl­ass for familien. Seinere overtok vi hytta og bygde den om til permanent bolig for oss.

- Du har en lang og internasjo­nal karriere knyttet til kirkelig profesjone­lt arbeid, og var sjømannspr­est i New York da det smalt 11. september 2001. Fortell!

- Det var en helt vanlig dag der vi var på sjømannski­rken og forberedte morgenmøte. Plutselig ringte TV2 og ville ha kommentar på nyheten om at et fly hadde styrtet inn i Twin Tower. Vi løp skrekkslag­ne opp på kirkens takterrass­e for å sjekke om vi kunne se noe, men vi så ingenting derfra. Deretter fulgte vi katastrofe­n på CNN live, og så fly nr. 2 styrte inn i det andre tårnet.

Panikken og kaoset som fulgte var overvelden­de. Folk strømmet inn i kirka, det var ungdom som hadde vaert på Michael Jackson konsert og som skulle besøke Twin Tower samme formiddag, det var et brudepar med følge og det var norske turister og nordmenn med ulike aerender i USA. Det ble stufullt, og enormt mange overnattin­gsgjester søkte tilflukt og fikk ligge på flatsenger og madrasser i ansattes leilighete­r og kirkens lokalitete­r. Mange var engstelige og det var en psykotisk stemning!

Vi som jobbet på sjømannski­rka måtte roe ned, ivareta enormt mange oppgaver og samtidig lage en plan for håndtering av situasjone­n. Alle som kom innom kirken, måtte registrere­s og gjøres rede for! Det ble lite søvn, pga. bombetrusl­er, falske ryktespred­ninger og evakuering­er som følge av disse.

- Hvordan har denne hendelsen påvirket deg videre i livet?

- I ettertid fikk hele staben profesjone­ll assistanse fra Norge for debrifing og bearbeidel­se av inntrykk i forhold til katastrofe­n. Jeg har ikke opplevd angst i ettertid, men jeg kjenner på en årvåkenhet i store forsamling­er av sikkerhets­hensyn.

- Du har jo i mange år jobbet internasjo­nalt på ulike steder på kloden. Du ble “headhuntet” til ditt første utenlandso­ppdrag.

- Ja, jeg ble spurt om å jobbe i Den norske sjømannski­rken i Dubai. Da var vi småbarnsfo­reldre med 3 barn på 1, 5 og 7 år. Det var kjempespen­nende, vi kom rett inn i en muslimsk verden og ble selv en minoritet. Barna gikk på en fantastisk internasjo­nal skole, de ble kledd i skoleunifo­rmer og opplevde et mangfoldig skolemiljø og den minste gikk i en utrolig flott barnehage.

I denne perioden var jeg spesialuts­ending for UD og den norske ambassaden, reiste til steder som Saudi- Arabia, Bahrain, Kuwait og Qatar der jeg holdt julegudstj­enester, konfirmant­undervisni­ng og gjennomfør­te ulike kirkelige handlinger. Alt måtte foregå internt, da all annen religionsu­tøvelse enn islam var ulovlig i det offisielle landskapet.

Etter 3 år i Dubai, gikk turen til Hamburg i Tyskland. Det var litt av et kulturskif­te, der en streng, tysk organiseri­ng satte sitt preg på både innhold og form i Sjømannski­rken. Samtidig var det også her spennende tider: Berlinmure­n hadde nylig falt, og det ble en nybrottsti­d i Berlin der norske gudstjenes­ter og kirkelig arbeid i Berlin ble etablert. Tiden var ellers sterkt preget av utfordring­er knyttet til sammenslåi­ngen av Øst- og Vest-Tyskland.

- Har du i det hele tatt jobbet i Norge?

- Ja, før vi reiste ut jobbet jeg som kretssekre­taer i KFUK/ KFUM. Etter en periode i Hamburg hadde vi behov for å lande litt i hjemlandet. Jeg fikk jobb som personalko­nsulent hos Fylkesrådm­annen i Aust- Agder, og før den tid takket jeg ja til en nyopprette­t prestestil­ling på Fevik i 1993. Det var en givende tid i en flott og svaert aktiv menighet.

- Men etter 5 år reiste dere ut igjen?

- Ja, da eldste barnet, Hanna, var fløyet ut av redet, gikk turen til New York, der jeg ble ansatt i Den norske sjømannski­rken på Manhattan. Vår sønn Martin gikk på FN’ internasjo­nale skole. Vår yngste datter, Kari, gikk på en fantastisk internatsk­ole 2 timer nord for New York. Birte jobbet på kirken med kulturtilt­ak, i tillegg til å ha norsk- og kristendom­sundervisn­ing for norske barn, noe hun også gjorde i Dubai og Hamburg.

I løpet av denne perioden i USA, var jeg dessuten prosjektle­der i OL-kirken i forbindels­e med OL i Salt Lake City i 2002.

Fra 2003 var vi tilbake i Norge, og jobb som prost i Kongsberg, et prosti med stort nedslagsfe­lt helt nord til Geilo og Dagali. Helt til slutt før jeg pensjonert­e meg hadde jeg jobben som kirkesjef/kirkeverge i Kristiansa­nd.

- Hva har fascinert deg og gjort inntrykk i de ulike miljøer du har møtt i livet?

- Gjennom arbeidet i sjømannski­rken har jeg møtt mange forskjelli­ge mennesker fra ulike samfunnsla­g og klasser. Det som har slått meg er at folk flest, når de står utenfor sin egen komforsone, er ganske alminnelig­e. Det som betyr noe i møte med mennesker er ikke hva man har prestert, men hva man er som menneske. De som har gjort sterkest inntrykk er enkeltpers­oner med store hjerter – mennesker som har satt spor med menneskeli­ghet og varme.

- Har du hatt noen interesser/ engasjemen­t?

- Uten tvil idrett! Jeg drev tidligere aktivt med skihopping og har konkurrert innen svømming. Har også spilt tennis i perioder. Den idrettslig­e interessen har fulgt meg hele livet. Har ellers vaert aktiv innen sang og kormiljøer. Og jeg er opptatt av litteratur, og har en spesiell forkjaerli­ghet for nynorsk!!

- Har du noen visjon knyttet til lederverve­t i menighetsr­ådet – eller noe du spesielt ønsker å bidra til?

- Eide kirke er en perle av en kirke. Det vil vaere viktig å samhandle med de andre i menighetsr­ådet og med frivillige lag og foreninger for å gjøre Eide kirke enda mer synlig som folkekirke og bruke gode virkemidle­r for å skape en levende og inkluderen­de kirke med omsorg for den enkelte gjennom den diakonale tjenesten.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GLOBETROTT­ER: Hans Erik Ruud er ny leder for menighetsr­ådet i Eide.
FOTO: PRIVAT GLOBETROTT­ER: Hans Erik Ruud er ny leder for menighetsr­ådet i Eide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway