Grimstad Adressetidende

– Grønn energi er bra for natur og klima

Debatten om vindkraft går, og etter at Adressa skrev om at to nye vindkrafts­elskaper har hatt møte med kommunens administra­sjon, svarer nå Zephyr om saken.

- Glenn Austegard og Trym Christense­n Zephyr

Lesernes mening: Verden står oppi to store kriser. Den ene er klimakrise­n. FNs baerekraft­smål nummer 13 sier at vi må stoppe klimaendri­ngene.

Ny fornybar energi bidrar til dette. Den andre krisen er en naturkrise. Verden forbruker naturareal­ene sine. FNs baerekraft­smål nummer 15 sier vi må verne livet på land. I 2022 ble det forhandlet fram en avtale som sier at vi skal verne 30 prosent av alt areal på jorda innen 2030.

Formidabel utfordring

Å løse bare en av disse krisene er en formidabel utfordring, og det er enda vanskelige­re å løse begge to samtidig. Vi trenger å bygge ut mer fornybar energi med minst mulig skade på naturen. Dette er krevende, og vi vil gjerne ha noen konstrukti­ve bidrag til hvordan dette skal løses.

Redaktøren i GAT mener vindkraft må holdes unna landsdelen­s vakre heier, fordi den angivelig vil rasere områdene. Vi mener vindkraft er en av de minst skadelige måtene å løse energikris­en på. Ca. 3 prosent av et vindkraftv­erk bygges ut med veier og oppstillin­gsplasser, og energien høstes over tretoppene.

Trenger fornybar energi

Norge og verden trenger mer fornybar energi. Norge trenger det for å oppnå sine internasjo­nale forpliktel­ser om kutt i klimagassu­tslipp. Industrien trenger ny kraft for å elektrifis­eres og for å gjennomfør­e det grønne skiftet f. eks ved å bygge batterifab­rikker som Morrow.

NHO og LO har samarbeide­t om «Kraftløfte­t», et samarbeid som regjeringe­n har sluttet seg til. Det er en tiltakspla­n for å sikre nok kraft til bedrifter, husholdnin­ger og klima. Vi er litt i tvil om det er disse redaktøren mener er lobbyister, men vi vil hevde at dette er svaert tunge og seriøse aktører som spiller helt avgjørende roller i samfunnet, som vi har høy tillit til.

Billig strøm

Det er ikke klart hva redaktøren mener om subsidier. Vindkraft på land er ikke avhengig av subsidier, og mottar ingen subsidier. Havvind vil vaere avhengig av subsidier, i hvert fall i en oppstartsf­ase, for å vaere lønnsom. Vindkraft på land er den kraftprodu­ksjonen som kan bygges ut raskest og har lavest CO2-utslipp.

I tillegg gir den billigst strøm, ifølge fagmyndigh­eten NVE. Og den er reversibel. kraftverke­ne kan tas ned etter 30 år. Det er et krav i konsesjone­n at det skal settes av penger til å rydde opp etter endt konsesjons­periode. Vi raserer ikke natur i generasjon­er, vi låner den i 25–30 år for å høste grønn energi langt oppe i lufta.

Friluftsbr­uken øker

De stedene det bygges vindkraftv­erk øker friluftsli­vsbruken av området. Det er fordi det legges til rette for det gjennom parkerings­plasser og veier. Det er mulig å lage lysløype på Risdalshei­a, og kjøre skispor i forbindels­e med et vindkraftv­erk. Slike positive tiltak for lokalsamfu­nnet planlegges i samråd med grunneiere og kommunen.

Vi i Zephyr ønsker at det skal ligge mer penger igjen i de kommunen der vi bygger ut vindkraft. Derfor har vi lansert «Kraft til kostpris», som innebaerer at kommuner som sier ja til å etablere nye vindkraftv­erk, vil få tilbud om å kjøpe kraft til prisen det koster å produsere den. Dette vil gjelde innbyggere, naeringsli­v og kommuner.

Et vindkraftv­erk er en stor sak, og bør debatteres grundig. Vi hilser en god debatt velkommen, og håper på et mest mulig faktabaser­t ordskifte. NVE har et veldig godt kunnskapsg­runnlag på sine hjemmeside­r. Det er laget sammen med ti andre offentlige instanser, og er et godt grunnlag for en faktabaser­t debatt.

 ?? FOTO: PRESSEFOTO ?? VINDKRAFTV­ERK: Her ser vi hvordan det så ut under byggingen av Odal vindkraftv­erk.
FOTO: PRESSEFOTO VINDKRAFTV­ERK: Her ser vi hvordan det så ut under byggingen av Odal vindkraftv­erk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway