Grimstad Adressetidende

Måtte ta et krafttak her fo

Selv om snøvaeret ga seg hadde brøytemann­skapene fortsatt en enormt stor jobb å gjøre. Størst var problemene på Fevik.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

Nå er det leid inn både ekstra utstyr og folk fra Setesdal for å løse opp i situasjone­n.

– Selv om vi ligger bedre an nå enn det vi har gjort på flere dager, er det fortsatt enormt mye jobb å gjøre.

Dette forteller Lars Ole Hansen, enhetslede­r for kommunalte­kniske tjenester, til Adressa. Da har det verste snøvaeret og den verste vinden gitt seg over Grimstad, og det er bare et lett snødrev i lufta.

Men selv om vaeret har blitt mye bedre enn det har vaert de siste dagene, betyr ikke det at jobben er ferdig for brøytemann­skapene. De har fortsatt veldig mye jobb igjen å gjøre før alle fortau, gangog sykkelstie­r, parkerings­plasser og veier her og der er ferdig ryddet etter det voldsomme snøfallet.

– Har så vidt begynt

– Så dere er på langt naer ferdig?

– Vi har så vidt begynt. Det er så mye jobb igjen at …. Hvis folk ikke absolutt må ut i dag, ville jeg fortsatt holdt meg hjemme, sier han torsdag.

Han sier også at tilbakemel­dingene de får er at mange veier rundt omkring i kommunen nå er åpne.

– Vi skulle rydde i Bioddgaten i går, Det er en jobb som vanligvis tar en times tid, men i går holdt vi på i firefem timer. Det er enorme mengder med snø som må fjernes. Det som er fint, er at det vi fjerner nå, blir borte. Men det er likevel voldsomme mengder som må bort fra veier, fortau, gang- og sykkelstie­r og siktsoner. Vi har fortsatt en enorm jobb igjen, sier han.

Flaskehals på Fevik

Selv om mye er ryddet, er det noen få områder som fortsatt ikke er løst. Det er saerlig på Fevik at det fortsatt er en flaskehals og mye jobb som gjenstår før veiene her er ryddet, saerlig i de ulike byggefelte­ne.

– Men her har entreprenø­ren leid inn ekstra mannskaper og utstyr fra Setesdal for å løse opp i situasjone­n. Dette skulle visst komme i dag, forteller han.

Hansen sier også at brøytemann­skapene fortsatt står på og jobber 24/7, men at de også må få litt søvn innimellom.

– Har dere fått gjort det dere skal til nå da, eller ligger dere langt etter skjemaet?

– Vi ligger nokså langt bak sammenlign­et med den normale vinterdrif­ten, men etter det vanvittige snøvaeret, ligger vi som forventet an. Siden det er så store mengder snø som må bort, har vi ikke plass til å legge det noen plass. Alt må også fraktes bort med lastebil, så det tar tid. Nå gleder vi oss bare til å få åpnet opp alle veiene igjen, sier han.

Han forteller at den nye og friske snøen tipper de på sjøen, ved Gundershol­men, men at eldre og litt mer skitten snø blir dumpet i et eget deponi på Groos.

– Vi har lov til å tippe snøen på sjøen, sier han.

Ødelagt utstyr forsinker

– Adressa møtte en brøytemann onsdag som fortalte at dere ligger veldig langt etter med brøytinga, og at dette blant annet skyldtes at dere hadde fått ødelagt tre store snøfresere. Stemmer det?

er litt usikker på hvor mange fresere som er ødelagt akkurat nå, men tror at det dreier seg om en. Men vi leier også inn eksternt utstyr når det vi har går i stykker, sier han.

– Vi har for øvrig et godt samarbeid med hjemmesyke­pleien, brann, politi og ambulanse, og har regelmessi­g dialog med dem. Når det er behov for å få fram disse blir dette prioritert foran alt annet. Når vi må hjelpe brann, helse og hjemmehjel­pen med brøyting, kommer vi fort bakpå. Men i den situasjone­n som har vaert nå, har dette vaert første prioritet for oss. Der begynner vi nå å komme à jour, men vi vil nok bruke hele helga og vel så det på å komme helt à jour med resten av brøytinga. Vi er langt bak det normale brøytenivå­et nå. Det er det ikke tvil om, sier Lars Ole Hansen.

Han forteller også at kommunen har leid inn en stor traktor med fres og en traktor på hjul for å kunne bistå nødetatene ved akutte situasjone­r. I tillegg har de også leid inn flere lastebiler og lasteutsty­r til å fjerne snø med.

Slik prioritere­r kommunen

– Hva prioritere­r dere når dere nå skal rydde opp i all snøen? Hva brøyter dere først?

– Vi starter med sentrum.

Så er det Fjaere barneskole og Markveien barnehage. Dette er steder hvor foreldre med samfunnskr­itiske jobber kan ha barna sine. De skal muligens åpne fredag. De må vi derfor prioritere. Så er det resten av skolene og barnehagen­e i løpet av helga. Vi skal ha et nytt møte om litt for å se om vi må leie inn mer utstyr, sier enhetslede­ren.

– Hvor lang tid tar det så før dere har fått ryddet opp i boligfelte­ne og folk kan få ut bilene sine igjen?

– Det kommer litt an på. Mange boligfelte­r er allerede ferdig ryddet. Myråsen har for eksempel fått ryddet opp i to felt nå. Bortsett fra på Fevik tror jeg derfor ikke boligfelte­ne er det store problemet nå. Men vi må rydde siktsonene der, fortauene og alt det andre, og det vil ta litt tid. Brøytinga vil derfor stå på hele helga. Og hvis folk kaster snøen fra innkjørsle­ne ut på veien, skaper det store problemer for oss. Det jobbes heldigvis vanvittig bra og effektivt fra mange hold nå, sier Hansen.

 ?? KJETIL KARLSEN FOTO: ?? OMSIDER BRØYTET: Torsdag ble det omsider brøytet også i Moåsen på Fevik. Da hadde det gått lang tid og snøen hadde lavet ned over åsen.
KJETIL KARLSEN FOTO: OMSIDER BRØYTET: Torsdag ble det omsider brøytet også i Moåsen på Fevik. Da hadde det gått lang tid og snøen hadde lavet ned over åsen.
 ?? KARLSEN FOTO: KJETIL ?? FORTSATT STENGT: Og slik så det ut i denne bakken før brøytebile­n kom og fikk fjernet noe av all snøen som hadde samlet seg her også.
KARLSEN FOTO: KJETIL FORTSATT STENGT: Og slik så det ut i denne bakken før brøytebile­n kom og fikk fjernet noe av all snøen som hadde samlet seg her også.
 ?? ?? MYE Å TA AV: Etter all snøen som er kommet ned, var det mye å ta av for brøytemann­skapet I Moåsen torsdag.
MYE Å TA AV: Etter all snøen som er kommet ned, var det mye å ta av for brøytemann­skapet I Moåsen torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway