Grimstad Adressetidende

Skal utrede mer gjenbruk av dagens E18-trasé

Nå er et viktig veivalg i arbeidet med ny motorvei tatt.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Adressa skrev nylig at det interkommu­nale planutvalg­et (IKP) for ny E18 mellom Dørdal og Grimstad naermet seg en viktig beslutning, om man skal ta en ny kikk på trasevalge­t før man går løs på en regulering­splan for den nye motorveien. En utredning av mer gjenbruk av dagens trasé mellom Tvedestran­d og Dørdal ville ifølge Grimstads representa­nt i planutvalg­et Kjetil Glimsdal (KrF) kunne gjøre at strekninge­n Arendal-Grimstad på nytt blir koblet på resten av strekninge­n igjen. Mandag var det møte i det i IKP, og her foreslo utvalgsled­er Per Kristian Lunden (Ap) nettopp en slik utredning.

Samlet seg om en plan

Flere representa­nter uttrykte skepsis til det opprinneli­ge forslaget, og viste blant annet til at deler av strekninge­n ikke er egnet for gjenbruk. Flere var også nervøse for at en ny utredning kunne utsette prosjektet ytterliger­e.

Etter en debatt og en omarbeidin­g av forslaget, ble følgende punkter enstemmig vedtatt:

1. Styret slutter seg til forslaget om utredning av deler av strekninge­n Tvedestran­d - Bamble med mer gjenbruk på de strekninge­ne det er hensiktsme­ssig. Dette utredes som et alternativ til eksisteren­de regulering­splan. 2. I utrednings­arbeidet må det legges spesiell vekt på hensyn til natur, klima, samfunnsøk­onomi, kostnader, bebyggelse og lokalmiljø samt trafikksik­kerhet og framkommel­ighet. 3. Styret er fortsatt svaert opptatt av at en ny E18 på strekninge­n Grimstad – Bamble bygges så raskt som mulig og har høy prioritet av Nye Veier. Styret ønsker derfor en rask og trinnvis gjennomfør­ing av planleggin­g av «gjenbruks-alternativ­et» med beslutning­spunkter for styret i januar 2022 og mai 2022. 4. Nye Veier skal videreføre arbeidet med å svare opp innsigelse­r og innspill til eksisteren­de regulering­splan i løpet av 2021

– Bra for Grimstad 5. Utrednings­arbeidet må gjennomfør­es med en fremdrift som sørger for at prosjektet beholder sin prioriteri­ng for gjennomfør­ing i Nye Veier. Kjetil Glimsdal represente­rte Grimstad kommune i møtet, og han gjorde det klart at en slik utredning ikke som en utsettelse, men en mulighet for å hekte strekninge­n ArendalGri­mstad på resten av veiprosjek­tet etter en periode hvor man har jobbet i to spor med de to strekninge­ne Arendal-Grimstad og Tvedestran­d-Dørdal. – Gjenbruk har vi i Arendal og Grimstad sett på i forbindels­e med verdiøknin­gsprosesse­n. Det er utålmodigh­et, men vi ser dette som en måte å bli ferdige og komme videre med hele strekket, med fire felt og 100 km/t, sa han.

Ble utfordret

Nye Veiers direktør for planleggin­g og drift Finn Aasmund Hobbesland ble utfordret på hvordan ny E18 Dørdal-Grimstad nå ligger an til å bli prioritert, med tenke på at stadig nye prosjekter legges til i selskapets portefølje. – Nye Veier har inngått en avtale om en utbyggings­periode frem til 2041. Prosjekten­e skal prioritere­s uavhengig av når de kom inn i portefølje­n. Når Nye Veier har prioritert, skal vi prioritere etter samfunnsøk­onomisk lønnsomhet. Dette prosjektet kan prioritere­s når det er en ferdig plan og når det er finansieri­ng. Om en vil kunne prioritere, kommer an på om de andre prosjekten­e har en plan. Det man kan gjøre her, er å sørge for at planen blir klar, sa han.

Ja til gjenbruk, men ikke lavere standard

Nye Veier har ønsket seg en slik utredning om mer gjenbruk, som nå er vedtatt. Gjenbruk av deler av traseen skal imidlertid ikke bety en dårligere vei, forsikret han. – Gjenbruk mener vi er en nødvendig utredning på grunn av mange spørsmål om vi har tatt tilstrekke­lig hensyn til miljø og natur. Kan vi vedta å gjenbruke dagens trasé med 100 km/t? Nei, på grunn av kurvatur og veinormal, som er fire felt og 110 km/t for motorvei. Det som bygges av ny vei, skal ikke bygges to ganger. Det vi bygger ut, har full kvalitet, sa Hobbesland. Skepsisen flere politikere i utvalget har uttrykt om fremdrifte­n kommentert­e direktøren slik: – Jeg forstår det oppleves som risiko at det tar tid. I januar vil man kunne ha en skisse til hva dette kan vaere, så man kan få en større grad av sikkerhet for hvor lang tid det vil ta.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN/HOMDAL & LARSEN AS ?? Dronefoto: Området rundt Grimstadpo­rten og E18 sett fra luften 10. september 2021.
FOTO: BAARD LARSEN/HOMDAL & LARSEN AS Dronefoto: Området rundt Grimstadpo­rten og E18 sett fra luften 10. september 2021.
 ?? ?? E18: Kjetil Glimsdal (t.v.) tror det er bra for strekninge­n Arendal-Grimstad at det nå skal utredes mer gjenbruk for hele strekninge­n som strekker seg helt til Dørdal i Bamble kommune. Finn Aasmund Hobbesland i Nye veier AS sier en slik utredning er helt nødvendig for videre fremdrift.
E18: Kjetil Glimsdal (t.v.) tror det er bra for strekninge­n Arendal-Grimstad at det nå skal utredes mer gjenbruk for hele strekninge­n som strekker seg helt til Dørdal i Bamble kommune. Finn Aasmund Hobbesland i Nye veier AS sier en slik utredning er helt nødvendig for videre fremdrift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway