Grimstad Adressetidende

Hva med foreldreko­ntroll?

-

➤ Den sørkoreans­ke serien «Squid Game» er en megasukses­s og går som en farsott i de tusen hjem via strømmetje­nesten Netflix. Den er muligens god underholdn­ing for noen, men den er også ekstremt voldelig. Og den er beregnet for et voksent publikum.

➤ Men mange barn ser den også, beklagelig­vis. Det har de allerede merket i skolegårde­n på Fjaere barneskole. Der har leken gått i mer voldelig retning, og barna snakker om drap i friminutte­ne. Tydelig inspirert av den omtalte serien.

➤Sist torsdag tok skolen direkte kontakt med foreldrene og oppfordret dem sterkt til ikke å la barna se serien. Den er også blitt et element i spillene «Roblox» og «Minecraft», som spilles mye av barn og unge.

➤ Sosiallaer­er Elisabeth Stryken sier til Adressa at foreldrene og de foresatte må vaere på banen og følge med på hva barna ser på og hva de snakker om med sine venner. Det er et konkret og godt råd.

B Barn og unge er mer påkoblet et naermest grenseløst - i flere betydninge­r av ordet - medietilbu­d. Tilfanget av video, film og serier har eksplodert via nett og strømmetje­nester på noen få år. Ikke alt er av det gode. Og det krever en sterkere bevissthet og kontroll fra foreldre og foresatte, som vokste opp i en helt annen - og mindre krevende - medievirke­lighet.

➤ Skolen fortjener ros for sin raske og tydelige respons på et fenomen som åpenbart har en negativ påvirkning på skolemiljø - og barnesinn.

➤ Men den viktigste oppgaven må gjøres på hjemmebane. Her må de voksne bruke foreldreko­ntrollen - på flere nivåer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway