Grimstad Adressetidende

– Grimstad skal vaere stor nok for alle, også rusbrukere

– Vi skal gi rusavhengi­ge friheten og verdighete­n tilbake, skriver tillitsval­gte i Venstre i dette leserinnle­gget.

- Per-helge Aldersjøen Kalvehagen Leder Grimstad Venstre Nora Bastesen Arne Kristian Ekra Øystein Haga Arnt Gunnar Tønnessen Folkevalgt for Venstre

Lesernes mening: Rusreforme­n er rett rundt hjørnet – en Venstre-seier etter mange års kamp. Nå velger vi fornuft og humanisme foran utdaterte fordommer. Vi skal gi rusavhengi­ge friheten og verdighete­n tilbake.

Grimstad Venstre har en lang historie med fokus på mennesker som trenger hjelp knyttet til rus og psykiatri. Enten det har dreid seg om bolig for bostedsløs­e, hjelp eller behandling. Over mange tiår har Norge ført en feilslått ruspolitik­k hvor straff og forbud har vaert ledende. Det har ført oss til toppen av de internasjo­nale overdosest­atistikken­e. Nå skal det endelig ta slutt. Framover skal vi se hver enkelt menneske og gi dem hjelp, ikke straff.

Venstre står i spissen for regjeringe­ns rusreform, der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissekt­oren til helsetjene­sten. Vi legalisere­r ikke bruk av narkotika, men vi vil ha fokus på oppfølging og hjelp, ikke straff. Det er et stort gjennomsla­g etter flere tiår med et straffereg­ime som ikke har fungert. Straff begrenser ikke narkotikab­ruk. Det slår Rusreformu­tvalget fast. De la fram sin rapport med internasjo­nal forskning og erfaringer fra andre land. Det hjelper altså ikke å straffe folk som ruser seg. Tvert imot kan det gjøre at de vegrer seg for å søke hjelp. Norge er i overdoseto­ppen i Europa. Våre selvmordst­all stiger, det har trolig også sammenheng med rus. Det er dramatisk. Rusreforme­n kan vaere et svar på denne utviklinge­n. Problemene starter ofte lenge før rusen blir avhengighe­tsskapende. En rekke studier viser sammenheng­ene mellom en vanskelig barndom, psykisk sykdom og senere rusavhengi­ghet. Vi må møte de som sliter med hjelp og forståelse, ikke fordømmels­e og straff.

For oss er rusreforme­n en frihetsref­orm. Frihet fra skyldfølel­se. Fra rusens mest skadelige konsekvens­er, en mulighet til å satse skikkelig på saklig og fordomsfri rusinforma­sjon som treffer rusbrukere hjemme – fjernt fra en visjon om det rusfrie samfunn. Nå skal samfunnet begynne å betrakte rusavhengi­ge som pasienter, i stedet for kriminelle. Venstre står i spissen for en kraftsatsi­ng på behandling­sopplegg, samt bo- og arbeidsmul­igheter for de rusavhengi­ge.

Stigmatise­ringen har flere ansikter. Ved å frigjøre oss fra angsten og ved å møte rusmidlene­s skyggeside ansikt-tilansikt – å se mennesket bortenfor rusen – strekker vi våre egne toleranseg­renser og bygger oss som mennesker. Derfor oppfordrer vi deg til å ta deg tid til å snakke med en rusavhengi­g – spør om boforhold, levekår og behandling. Se mennesket, ikke brukeren! Rus og sviktende psykisk helse går som regel hånd-ihånd. Rusen er for mange et logisk valg og en selvmedisi­nering for å håndtere traumer, angst og andre utslag av forferdeli­ge opplevelse­r.

Det siste året har vaert tøft for alle. Verst har det vaert for utsatte grupper, som brått mistet viktige lavterskel­tilbud. Nå samfunnet åpner opp igjen har vi muligheten til å gjøre ting enda bedre enn vi gjorde før. Vi bør starte med dem som trenger det mest. Venstre og regjeringe­ns rusreform vil gi mennesker som sliter frihet og mulighet til å leve gode liv. Grimstad skal vaere stor nok for alle, også rusbrukere.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN/HOMDAL & LARSEN AS ?? STORT NOK FOR ALLE: Folkevalgt­e i Venstre skriver i dette leserinnle­gget om den nye rusreforme­n.
FOTO: BAARD LARSEN/HOMDAL & LARSEN AS STORT NOK FOR ALLE: Folkevalgt­e i Venstre skriver i dette leserinnle­gget om den nye rusreforme­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway