Grimstad Adressetidende

Må bo på hotell etter steinraset

➤ Store steinblokk­er på flere tonn smalt rett i husveggen til familien Palatini på Vikstølen forrige uke. I ettertid fikk de beskjed om at de ikke kunne bo hjemme før fjellet er undersøkt og sikret.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Adressa skrev forrige lørdag om steinraset på Vikstølen, der store steinblokk­er smalt inn i husveggen til Enrico Palatini og familien. Hendelsen har satt en støkk i hele nabolaget.

I ettertid har det vaert mange innom for å vurdere fjellet. Blant andre Rambøll-geolog Stefan Degelmann og takstmann Ørjan Hansen. Begge rådet familien til å bo et annet sted til fjellet blir sikret.

Tre tonn stein i husveggen

– De to steinblokk­ene som smalt i husveggen er på mellom 1,5 til 3 tonn til sammen. Det er tunge saker. Fasaden ble skadet og varmepumpe­n ble ødelagt. Jeg så en ytterliger­e blokk og fjellskive som fortsatt henger oppe i fjellvegge­n. Jeg anbefalte at beboerne måtte flytte ut av huset til fjellet er sikret, sier geolog Stefan Degelmann.

I tillegg har geologen anbefalt kommunen å få opp mer lys ved veien, sette opp skilt med rasfare og nedsatt fart.

Familien Palatini bor derfor på Strand Hotel Fevik nå.

– Vi har snakket med takstmanne­n og fått høre at det er satt i gang arbeid med fjellsikri­ng. Vi har lyst til å flytte hjem igjen så raskt som mulig, sier Enrico Palatini.

Klare for å flytte hjem

Forsikring­sselskapet skal dekke hotellopph­old, fjellsikri­ng og reparasjon av skadene på huset som følge av raset.

Ekteparet Palatini kom til Norge fra Tyskland for 13 år siden. Det var litt tilfeldig at de kjøpte huset på Vikstølen. Enrico har jobbet med å renovere og pusse opp huset i mange år.

– Og når jeg er ferdig, kommer det et steinras, sier han.

Datteren Enola går på Fjaere skole. Tiåringen gleder seg til å komme hjem igjen, selv om de også har det greit på hotellet. Geolog Stefan Degelmann sier til Adressa at han ikke vet årsa

ken til steinraset.

– Vi har bare konkludert med at det ikke var sterkt regn, og det er ikke registrert noe jordskjelv. Frost og tining kan vaere en årsak, men da må det ha vaert veldig ustabilt fra før av. Vi kan utelukke at tungtrafik­k kan utløse den slags ras. Det kan ha vaert trykk fra røtter som har vokst inn i sprekkene i fjellet.

– Kan sprengning eller anleggsarb­eid i naerheten utløse steinras?

– Dersom det er sprengning 100 meter unna eller mer har det ingen betydning, ifølge fagfolk, sier Degelmann.

Sover på et annet rom

Nabo på Vikstølen Torunn Andreassen, bor nedenfor familien Palatini. Hun og ektemannen bor fortsatt i huset, men har valgt å sove på et annet rom enn de vanligvis pleier å gjøre.

– Vi sover nå på et annet soverom, for å vaere sikre. Vanligvis sover vi på et rom vendt mot fjellet. Det er ingen andre naboer som har måttet flytte, forteller hun.

Ingen barn får leke ute

Naboene har fått beskjed om at ingen barn får leke ute i nabolaget.

– Det har kommet opp skilt med rasfare og bedre belysning i området, i alle fall midlertidi­g, sier Torunn Andreassen.

Nå venter naboene spent på hva som skal skje videre.

– Vi fikk høre at det er fare for enda et fjellras, at kan komme flere steinblokk­er ned fra fjellet. Det setter en støkk i en. Vi venter veldig på videre framgang, og håper det kommer noen og sikrer fjellet fortest mulig, sier Andreassen.

Hun og de andre naboene på Vikstølen har høre at det ikke er umiddelbar fare for liv og helse, men at fjellsiden langs hele veien må utredes.

Fjellsikri­ngsfirma i gang

Takstmann Ørjan Hansen forteller til Adressa fredag at et fjellsikri­ngsfirma er i gang med å sikre fjellområd­et over Vikstølen 11.

– De skal etter planen vaere ferdig i løpet av mandag eller tirsdag til uka. Da vil utbedring av boligen bli neste steg. Det er foreløpig lagt opp til at familien skal kunne flytte hjem til tirsdag.

– Hvor mye vil det koste for forsikring­sselskapet?

– En må fort regne med 50.000-60.000 kroner for fjellsikri­ngen. I tillegg kommer kostnader i forbindels­e med overnattin­g og skadene på huset.

Snakk om tid før nytt ras

Han sier forsikring­sselskapet kun dekker sikring av rasområdet over den aktuelle boligen.

– Nå først handler det om å sikre de to steinblokk­ene som fortsatt ligger oppe i fjellet og truer huset. Når den jobben er gjort, vil forsikring­sselskapet avslutte arbeidet og ikke påta seg noe mer av fjellsikri­ngen.

– Man bør kartlegge hele fjellsiden over boligfelte­t. Hele området ser litt skummelt ut. Jeg vil si det bare er snakk om tid før det kommer et nytt steinras. Om det er om ett år, ti år eller 50 år er vanskelig å si. Men det handler om å kunne føle seg trygg der man bor, sier Hansen.

Han sier en mulighet for huseierne kan vaere å søke om midler fra Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE) eller lignende.

– Grunneiere, muligens i samråd med kommunen, bør egentlig snakke sammen om veien videre for å utrede fjellsiden. Det kan også vaere en idé å gå i dialog med geologen som var på stedet for å få råd, sier Hansen.

Takstmann Hansen holder til på Fevik og sier det ikke er uvanlig med steinskred.

– Men det er ikke ofte at en er ute på en slik jobb lokalt i Grimstad, sier han.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ??
FOTO: CAMILLA HOVSTØ
 ??  ?? STEINRAS: Forrige onsdag kveld løsnet det store steinblokk­er fra heia bak boligområd­et, Vikstølen. Her viser naboene Torunn Andreassen og Enrico Palatini på skadene som følge av steinraset.
STEINRAS: Forrige onsdag kveld løsnet det store steinblokk­er fra heia bak boligområd­et, Vikstølen. Her viser naboene Torunn Andreassen og Enrico Palatini på skadene som følge av steinraset.
 ??  ?? FLYTTET: Enrico Palatini, kona Manuela og datteren Enola har måttet flytte til Strand Hotel Fevik, de har nå bodd her i en uke.
FLYTTET: Enrico Palatini, kona Manuela og datteren Enola har måttet flytte til Strand Hotel Fevik, de har nå bodd her i en uke.
 ??  ?? VIL HJEM: Selv om familien Palatini har det greit på Strand, er de klare for å flytte hjem så fort det er trygt.
VIL HJEM: Selv om familien Palatini har det greit på Strand, er de klare for å flytte hjem så fort det er trygt.
 ??  ?? FLYTTET: Enrico Palatini, kona Manuela og datteren Enola har måttet flytte til Strand Hotel Fevik etter at det raste store steinblokk­er ned på huset deres på Vikstølen.
FLYTTET: Enrico Palatini, kona Manuela og datteren Enola har måttet flytte til Strand Hotel Fevik etter at det raste store steinblokk­er ned på huset deres på Vikstølen.
 ??  ??
 ??  ?? BRATT: Det er bratt opp fjellvegge­n i nabolaget på Vikstølen på Hesnes. Takstmann Ørjan Hansen råder nabolaget til å få utredet hele fjellsiden.
BRATT: Det er bratt opp fjellvegge­n i nabolaget på Vikstølen på Hesnes. Takstmann Ørjan Hansen råder nabolaget til å få utredet hele fjellsiden.
 ??  ?? SKADER: Steinene ødela varmepumpa utvendig og ga store skader på husveggen.
SKADER: Steinene ødela varmepumpa utvendig og ga store skader på husveggen.
 ??  ?? SKILT: Kommunen har satt opp rasfare-skilt og fått bedre belysning utenfor huset i boligområd­et.
SKILT: Kommunen har satt opp rasfare-skilt og fått bedre belysning utenfor huset i boligområd­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway