Grimstad Adressetidende

– Dette er trening med mening G med mening

Har du sett noen løpende søppelpluk­kere i det siste? Da har du trolig sett en typisk plogger.

- ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Plogging er nemlig i vinden som aldri før, og overalt finner man mennesker som driver med aktivitete­n, som så kjent inneholder både løping og søppelpluk­king.

Nå har Aktiv På Dagtid startet opp to slike plogging-grupper. Hver tirsdag kan deltakere fra Aktiv På Dagtid bli med på timen på Fevik, mens de arrangerer en lignende time i Arendal dagen etter.

– Vi startet med denne timen nå i høst, og den har blitt godt mottatt. Det varierer litt hvor mange vi er, men det er mellom fire og sju deltakere hver gang, forteller prosjektme­darbeider Marianne Kjølner.

Hver tirsdag møtes en gjeng nede ved parkerings­plassen utenfor Strand hotell. De utstyrer seg med plasthansk­er og søppelpose­r, og så går de eller løper de av gårde for å plukke søppel og vaere aktive i naturområd­ene på Fevik. De plogger. rett og slett.

Sosialt

Innimellom får de tid til å prate litt med hverandre også.

– Det sosiale er det beste med de timene her. Det er hyggelig å treffe andre mennesker som man kanskje ikke ville truffet ellers. Og så er det jo veldig fint å komme seg ut og gjøre noe bra for miljøet også, forteller en av deltakerne, Ariana.

Ifølge prosjektme­darbeider Marianne Kjølner er det sosiale det aller viktigste for de fleste.

– Det sosiale er det viktigste, sammen med det å få folk opp av sofaen og ut i aktivitet. Og så er jo dette trening med mening i tillegg, sier Kjølner.

Variert tilbud

I dag har Aktiv På Dagtid, som samarbeide­r tett med NAV, hele 60 ulike timer de tilbyr sine brukere, i Grimstad, Arendal, Lillesand og Risør.

– Vi har spinning, Zumba,

styrke, yoga, ballspill, vannaktivi­teter, og boksing for å nevne noe, men den nyeste timen vår er altså ploggingen, sier prosjektan­svarlig Nina Thorsdahl.

– Det blir jo veldig flott på Fevik nå, kommer dere til å forflytte dere og plukke søppel andre steder i kommunen?

– På litt lengre sikt så kommer vi nok til å gjøre det ja. Men vi vil fortsette å ha Strand hotell som oppmøteste­d. Så fyller vi bilene og kjører andre steder i kommunen etter hvert. Det sosiale er jo viktig her, og Strand hotell er så snille at de spanderer kaffe på oss etter endt time, så det ønsker vi å fortsette med, sier Kjølner.

Sammen med prosjektan­svarlig Nina Thorsdahl og instruktør Monica Evensen, forteller Kjølner ellers at deltakerne her er fantastisk­e, og her føler alle seg velkommen.

– Folk her er veldig flinke til å inkludere nye folk som dukker opp. Ellers er jo dette et lavterskel­tilbud, så her skal alle kunne vaere med, uansett form. Her har vi plass til alle, sier de.

Får folk i jobb igjen

Aktiv På Dagtid er et folkehelse­tiltak driftet av Aust- Agder Idrettskre­ts for personer som står helt eller delvis utenfor arbeidsliv­et og mottar ytelser fra NAV.

Prosjektet består av over 60 varierte og tilrettela­gte lavterskel­tilbud tilpasset ulike interesser. Aktiv På Dagtid samarbeide­r både med ulike treningsse­nter og med lag og foreninger. I dag er det 600 mennesker som benytter seg av et tilbud i regi av Aktiv På Dagtid i Aust Agder.

– Målet til Aktiv På Dagtid er å få flest mulig i målgruppen i ukentlig fysisk aktivitet, bidra til økt livskvalit­et, samt å få flest mulig tilbake i arbeid. Det er en fantastisk følelse når noen kommer til oss og forteller at takket vaere Aktiv På Dagtid, så klarer de å gå på jobb en dag eller to i uka. Da har vi nådd noe av målet vårt, og det gleder veldig, sier Kjølner.

 ??  ?? SØPPEL: Dessverre er det mye søppel å finne, både på strendene og andre steder.
SØPPEL: Dessverre er det mye søppel å finne, både på strendene og andre steder.
 ??  ?? OPPMØTE: Oppmøte varierer, men det er som regel mellom fire og sju deltakere med på Fevik.
OPPMØTE: Oppmøte varierer, men det er som regel mellom fire og sju deltakere med på Fevik.
 ??  ?? SOSIALT: Mange av deltakerne syns det sosiale er det aller beste med Plogging-timene de er med på.
SOSIALT: Mange av deltakerne syns det sosiale er det aller beste med Plogging-timene de er med på.
 ??  ?? FINE TING: Det er ikke bare søppel man finner når man er ute og plukker søppel. Ariana falt pladask for noen små, søte skjell.
FINE TING: Det er ikke bare søppel man finner når man er ute og plukker søppel. Ariana falt pladask for noen små, søte skjell.
 ??  ?? FULL FART: De sprekeste kombinerer søppelpluk­kingen med løping. Her ser vi prosjektme­darbeider Marianne Kjølner, pro sjektansva­rlig Nina Thorsdahl og instruktør Monica Evensen.
FULL FART: De sprekeste kombinerer søppelpluk­kingen med løping. Her ser vi prosjektme­darbeider Marianne Kjølner, pro sjektansva­rlig Nina Thorsdahl og instruktør Monica Evensen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway