Grimstad Adressetidende

Store utfordring­er – og muligheter med cruiseskip

Alexander Lund mener det kan vaere en stor oppside for Grimstad å satse på cruiseanlø­p.

- DEBATT Alexander Lund

Børre Githmarks visjoner om cruiseskip til Grimstad er spenstige! Siden ingen andre har tatt opp ballen siden innlegget ble skrevet, så forsøker jeg. Det er riktignok en rekke utfordring­er knyttet til å bli en cruisehavn, men det vil nok fint la seg gjennomfør­e med de riktige kreftene bak rattet.

Kystverket setter noen lokale begrensnin­ger for innseiling til Grimstad. Den generelle regelen er at skipene ikke skal vaere lengre enn 180 meter, bredere enn 40 meter og dypere enn 8,0 meter ved ankomst. På den ene siden, så kan man si at dette utelukker de større skipene. Men på den andre siden, så går man da heller ikke i vesentlig konkurrans­e med f.eks Kristiansa­nd Havn, som tross alt tar de større skipene.

Skipstypen er dermed etablert: mindre cruiseskip under 180 meter lengde. Dette segmentet er ofte av den litt mer eksklusive sorten, så her gjelder det å ha noe skikkelig bra å by på. Vel er Grimstad en flott by, men man må nok se litt lenger enn en rusletur i gågata for å trekke cruisesels­kapene. Hva med å gjøre skjaergård­en og kanskje Hesnes til en attraksjon? Vi har flere lokale båter og seilskuter som kan vaere med å gi fantastisk­e opplevelse­r. Innlandet kan også by på flott natur, og Hamsun/Ibsen er jo selvskrevn­e kort man kan trekke opp av lomma.

Så til neste utfordring, som ligger på kaianlegge­ne. Det er en kjensgjern­ing at Grimstad har usedvanlig dårlig kaistruktu­r. Det vil bli en utfordring å få cruiserede­riene til å akseptere dette. Selv små cruiseskip vil ha problemer med den strukturen som foreligger i dag, både pga. kaienes tilstand, men også på grunn av tilgjengel­ig dypgang ved de forskjelli­ge kaiene. Kaiproblem­atikken kan løses med litt kreativ bruk av ankere, evt. med utlegging av fortøyning­sbøyer. Dette bør nok utformes i samarbeid med naeringen.

Det er spenstige tanker, som krever svaert mye innsats! Men oppsiden kan vaere høy. Om Børre eller andre tar sats og hopper, så stiller undertegne­de gjerne opp med litt praktiske betraktnin­ger rundt det maritime.

 ?? FOTO: LIV ANKER-PEDERSEN ?? GRØMBUKT: Liv Anker-Pedersen har sendt oss dette fine motivet fra Grømbukt. «Søndagsfre­d i Grømbukt før regnet kommer», skriver hun i en e-post til Adressa.
FOTO: LIV ANKER-PEDERSEN GRØMBUKT: Liv Anker-Pedersen har sendt oss dette fine motivet fra Grømbukt. «Søndagsfre­d i Grømbukt før regnet kommer», skriver hun i en e-post til Adressa.
 ??  ?? CRUISER FORBI: Aexander Lund vurderer muligheten­e for Grimstad som cruisehavn. Her passerer cruiseskip­et MV Seabourn Quest Håø på vei til Arendal. Bildet er tatt av Oddvar Berge i mai 2017.
CRUISER FORBI: Aexander Lund vurderer muligheten­e for Grimstad som cruisehavn. Her passerer cruiseskip­et MV Seabourn Quest Håø på vei til Arendal. Bildet er tatt av Oddvar Berge i mai 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway