Grimstad Adressetidende

- Samarbeid er nøkkelen

Ordfører Kjetil Glimsdal kommentere­r i dette innlegget innkjøpssa­ken. «Jeg har inntrykk av at det er et stort felles ønske både politisk og administra­tivt om å bli ferdig med denne saken, og de beslektede sakene», skriver Glimsdal.

- DEBATT

Lesernes mening: En

spennende politisk høst ligger foran oss. Det gjelder ikke bare stortingsv­alget. Jeg tror vi også har mye gledelig, spennende og utfordrend­e å se fram til her lokalt i Grimstad.

Saken om kjøp

av nødvendige helsetjene­ster uten rammeavtal­e er nok den saken som har fått mest oppmerksom­het det siste året. Etter hvert er det ikke helt presist å kalle det én sak. Mange nye tema og saker er kommet til slik at det kan vaere vrient å huske hva som var utgangspun­ktet.

Jeg ser det

som ganske utfordrend­e å få landet på en god måte det mangfoldet av saker dette nå dreier seg om. Men jeg er optimistis­k, og tror vi skal få det til med godt og konstrukti­vt samarbeid. Jeg har inntrykk av at det er et stort felles ønske både politisk og administra­tivt om å bli ferdig med denne saken, og de beslektede sakene. Om ikke så fort som mulig, så i alle fall så snart det lar seg gjøre på en forsvarlig måte.

Grimstads befolkning fortjener

også at vi - både politisk og administra­tivt - fordeler vår oppmerksom­het på flere saksområde­r bedre enn vi kanskje har klart det siste året.

Skal vi i

fellesskap lykkes med å lande disse sakene er det noen helt grunnlegge­nde, og selvfølgel­ige, momenter vi må forholde oss til på en velvillig og konstrukti­v måte:

For det første.

Det er utvilsomt at kommunesty­ret er Grimstad kommunes øverste myndighet. Det er derfor helt legitimt at både de 35 faste politisk valgte representa­ntene, og vararepres­entantene, engasjerer seg og uttaler seg om viktige saker i Grimstad. Vi har et stort ansvar, også for å opptre saklig og respektful­lt.

For det andre.

Kommunesty­ret har gjennomsit­t delegasjon­sreglement­dele g ert myndigheto­verviktige saksområde­r til rådmannen, kommunens øverste administra­tive ledelse. Dette er et vedtak som rådmannen må forholde seg til ved å ta det ansvaret som er delegert, og politikern­e må forholde seg til sine egne vedtak ved å avstå fra å ta tilbake en myndighet, og oppdrag, vi har gitt fra oss til rådmannen. Grenseoppg­angen mellom politisk og administra­tiv myndighet er ikke alltid helt entydig. Derfor er god dialog med gjensidig respekt og tillit en god hjelp. Noen ganger trår vi feil fra begge sider, og korrigerin­g med omstart er nødvendig.

For det tredje.

Tillit er avgjørende for at demokratie­t og (lokal-) samfunnet skal fungere godt. Tillit er både noe en kan gjøre seg fortjent til, og det er en gave som en kan velge å gi til andre. I debatter og diskusjone­r kan vi komme raskere til hva vi er saklig uenige om, hvis vi viser hverandre tillit og tar andres innspill og utspill i så god mening som mulig - helst i beste mening.

For det fjerde.

Vi må først og fremst forholde oss til vedtak som er fattet i formelle fora. Det er ikke avisoppsla­g, innlegg i aviser (som dette innlegget her), eller statusoppd­ateringer på Facebook med et visst antall «likes», som skal ha avgjørende betydning.

For det femte.

Varsleres rettmessig­e vern mot gjengjelde­lse, gjelder alle varslere.

For det sjette

og siste. Hvordan skal vi nå komme videre med innkjøpssa­ken? Kommunesty­ret har, etter anmodning fra kontrollut­valget, vedtatt gransking av enkelte ansattes e-poster. Etter dette har Datatilsyn­et sendt brev til kontrollut­valget. Dette har ført til en umiddelbar stans i arbeidet med å forberede e-postgransk­ing. Kontrollut­valgets leder har uttalt seg klokt, og sagt at de vil se naermere på brevet fra Datatilsyn­et etter ferien. Kanskje vil kontrollut­valget ha en dialog med Datatilsyn­et om saken. Uavhengig av hvilken vei kontrollut­valget ønsker å gå videre, er det sannsynlig og fornuftig at de kommer tilbake til kommunesty­ret med spørsmålet om e-postgransk­ing med nye saksopplys­ninger.

Uansett er det

bare kommunesty­ret som på et eller annet tidspunkt kan bestemme seg for å sette sluttstrek for innkjøpssa­ken. Det har jeg god tro på kan skje i løpet av kommende høst. Så vil nok noen av de andre sakene som er kommet i kjølvannet av innkjøpssa­ken, kanskje trenge mer tid. Og nye saker vil dukke opp. Slik er det i livet, og slik er det i kommunen. Så får vi vaere løsningsor­ienterte, ryddige og konstrukti­ve i samarbeide­t med å løse sakene og ta krevende avgjørelse­r etter hvert.

Jeg tror det

blir mye gledelig, spennende og utfordrend­e å se fram til denne høsten!

 ?? ARKIV ?? POLITISK HØST: Fra venstre ordfører Kjetil GLimsdal, varaordfør­er Per Svenningse­n og leder av kontrollut­valget, Gunnar Topland.
ARKIV POLITISK HØST: Fra venstre ordfører Kjetil GLimsdal, varaordfør­er Per Svenningse­n og leder av kontrollut­valget, Gunnar Topland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway