Grimstad Adressetidende

Naermere Skagerak kommer du faktisk ikke

Månedens tur i juni og juli er lagt helt vest i kommunen, til vakre Hoveneset i Homborsund.

- Christine Mikkelsen Folkehelse­koordinato­r

Utgangspun­ktet for turen er den offentlige parkerings­plassen ved Kalvehagen­eset. Mange er godt kjent på Kalvehagen­eset, men denne gangen går turen østover langs Homborside, først på Søndre Hoveneset og så videre til Hoveneset offentlige friområde.

Turen går i røft terreng og krever godt fottøy og at man er god til beins. Det er lagt opp til flere alternativ­e turlengder, og de fleste barn, i hvert fall i skolealder, vil synes det er gøy og utfordrend­e å bevege seg i det ulendte terrenget.

De første hundre meterne går imidlertid på asfaltert sti, og man kan komme fram til postkassen både med sykkel, rullestol og barnevogn.

Hvordan kommer jeg dit?

Fra Grimstad tar du avkjørsele­n Østerhus/Morholt/Homborsund fra E18 (avkjørsele­n etter Statoil). Følg gamle E18 til Omresletta og ta til venstre i avkjørsel der det er merket Homborsund.

Følg veien nedover forbi innkjørsel­en til skolen og ta til venstre mot Kjekstad, like før Joker-butikken i Homborsund. Kjør til høyre etter cirka 500 meter, der det er skiltet til Kalvehagen­eset. Det er offentlig parkerings­plass der turen starter, med egne parkerings­plasser for bevegelses­hemmede.

Turbeskriv­else

Fra parkerings­plassen følger du den asfalterte stien ned til Ramsvika. Hit er det mulig å komme både med sykkel, rullestol og barnevogn.

Navnet Ramsvika tyder på at det her har vokst ramsløk, en krydderurt, der de unge bladene kan brukes som tilbehør i matlaginge­n. Man kan for eksempel bruke det til pesto eller ramsløksmø­r.

Turen videre østover er ikke merket og det er ulendt terreng, men du skal følge kystlinjen og vil hele tiden ha havet på høyre side. Det er litt opp og litt ned, men utsikten over Skagerrak er upåklageli­g.

Etter et par hundre meter vil du se en stor gravrøys på høyden i retning mot hyttene. I sørlig retning dukker Homborsund fyr opp. Du passerer en liten dam og litt lenger øst runder kysten litt, og du vil se en liten småbåthavn inne i bukta. Denne er laget for hyttefelte­t. Nedstignin­gen til båthavna går igjennom litt kratt.

Synes du at turen hit var tøff nok, ja da kan du ta grusveien innover i landet og følge denne fram til Kjekstadve­ien. Ta til venstre på Kjekstadve­ien og så til venstre igjen inn til parkerings­plassen der du startet turen. Det er også et alternativ å gå samme veien tilbake og nyte utsynet over Skagerak fra en annen vinkel.

Alternativ lang rute

Ble du fasinert av denne kyststrekn­ingen og vil oppleve mer, uten å vaere i båt? Da fortsetter du rundt den lille båthavna og følger kysten videre østover. Det er stedvis ulendt, men naturen og utsikten er flott.

Du ser Prestholme­n like på utsiden, holmen med den svarte og hvite varden. Idet du forlater Søndre Hoveneset, passerer du en bukt med masse stein. Dette er etterlaten­skaper etter den siste istiden hvor alle finstoffer er vasket bort og igjen ligger stein, transporte­rt over lange strekninge­r. Er du interesser­t i geologi, vil du her finne mange ulike bergarter.

Rett inn for Prestholme­n har Hoveneset en odde som stikker ut i sjøen, nesten som en liten holme. I kanten av denne finner du en liten varde med en trepåle i midten. Der er sitert et bibelvers, Salme 121, vers 1 og 2, samt et vers av den danske dikteren Thomas Kingo. Hva er bakgrunnen for at dette har havnet her? Bygartnere­n vår, Ove Bach, kjenner historien.

Han kan fortelle at varden etter avtale i sin tid ble satt opp av Magnus Nymann, tidligere sogneprest i Hommedal (Landvik og Eide kirke). Den tidligere sogneprest­en har et helt spesielt forhold til dette friområdet. Hoveneset friområde ble nemlig skilt ut fra hans barndomshj­em på Hove, en stor fin gård som ligger på venstre side når du kjører Kjekstadve­ien ut mot Bufjorden.

For å sitere Magnus nokså ordrett i en samtale med bygartnere­n: «Tror du ikkje at far gikk hen å solgte dette området til staten, og det uten at mor eller vi barna viste noen som helst ting. Han ville hindre at området ble bygget ned med hytter, sa han i ettertid». Vi som kan nyte friområdet her i dag, må bare sende noen varme tanker i takknemlig­het for hans fremsynthe­t.

Fortsett turen helt til østpynten. Her ser du østover mot Håøya lengst ut. Du skimter en liten hvit fyrstasjon, det er Rivingen ved innseiling­en til Grimstad. Så ser du Bjørøya og neset videre østover er Kjekstadne­set, et annet sikret friområde.

Lengst nord på Hoveneset kan du se innover Havnevågen omgitt av hytter og båthus. Dette var en god lun havn for dem som bodde i dette området.

Turen hjemover går tilbake langs kysten, men begynner du å bli sliten av å bevege deg i ulendt terreng, tar du veien tilbake fra småbåthavn­a som beskrevet for hovedturen.

Postkasse og trekning

Postkassen er plassert i Ramsvika, på benken der den asfalterte stien ender. Den står ute i hele juni og juli.

Registrer deg med navn og telefonnum­mer og delta i trekning av fine premier!

God tur langs Homborside – med eller uten fiskestang!

 ??  ?? VAKKERT: Månedens tur går langsmed sjøen, og man har mye vakkert å se på på sin ferd. Disse to jentene har prøvegått turen, og plassert postkassen i Ramsvika. Jentene er Silje Mikkelsen og Sofie Vindholmen.
VAKKERT: Månedens tur går langsmed sjøen, og man har mye vakkert å se på på sin ferd. Disse to jentene har prøvegått turen, og plassert postkassen i Ramsvika. Jentene er Silje Mikkelsen og Sofie Vindholmen.
 ??  ?? GRØNN MERKING: Turen i juni og juni går til Ramsvika, som er merket med grønt på dette kartet.
GRØNN MERKING: Turen i juni og juni går til Ramsvika, som er merket med grønt på dette kartet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway