Grimstad Adressetidende

Millimeter-presis i storutbygg­ing

Største utfordring hittil er kvikkleire

-

Kvikkleire ned til 14 meter i grunnen har skapt utfordring­er for byggingen av den nye friidretts­hallen. Hele gulvet måtte paeles slik det hviler på jernpåler i fjell. – Dette gjør vi fordi gulvet må vaere hundre prosent rett, der har vi ikke engang millimeter å gå på, sier prosjektle­der Vidar Haugen, og får tilslutnin­g fra leder i Sørild, Roar Flatland (bildet).

En av de største utfordring­ene så langt har vaert grunnen. Deler av hallen står på fjell, mens andre deler står på kvikkleire.

På Tønnevoldj­ordet like over veien for Ericsson-bygget er det hektisk byggeaktiv­itet. Stålkonstr­uksjonen til den nye friidretts­hallen er på plass, den bakre veggen er naermest ferdig og taket er i ferd med å bli dekket av digre plater med bitte små hulli.

– Planen er at vi skal bli ferdig med takplatene i uke 40. Videre kommer det isolasjon oppå dem, før det dekkes med papp. Det arbeidet regner vi med er ferdig i midten av november, forteller Vidar Haugen som er prosjektle­der i Veidekke.

Bygger også klatrehall

Firmaet bygger hallen på oppdrag fra Sørild Friidretts­klubb.

– Montasjen går radig. Vi er nå i ferd med å støpe fundament til servicebyg­get som skal stå i forkant av hallen. Bygget får to etasjer, men blir likevel ikke like høyt som hallen, sier han.

I tillegg er det nå helt klart at det blir klatrehall, som også kommer til å stå rett på utsiden av hallen sammen med servicebyg­get.

– Selve hallen har utvendige mål på 102x56 meter. Innvendig er det åtte meter opp til taket, sier Haugen.

Veidekke gjør arbeidet med betong og tømmer selv, og leier inn leverandør­er til resten. Fortrinnsv­is lokale, men det har også kommet materialer og arbeidskra­ft fra blant annet Stavanger og Danmark.

– Det er mye å organisere, men vi opplever en god tone i prosjektet. Leverandør­ene er fleksible, og tilpasser leveransen­e sine enten ting blir fremskynde­t noen dager eller forsinket, sier prosjektle­deren.

Og noen utfordring­er har det vaert underveis.

– En tredjedel av bygget står på fjell, mens en annen tredjedel står på kvikkleire som er 14 meter på det dypeste. Derfor besluttet vi å paele hele gulvet slik at det hviler på jernpåler som er forankret i fjell. Dette gjør vi fordi gulvet må vaerehundr­eprosent rett, der har vi ikke engang millimeter å gå på, sier Haugen.

Viktige valg

Leder i Sørild, Roar Flatland, nikker og er enig.

– Skal hallen fungere optimalt, må gulvet vaere helt rett, sier han.

Til tross for at Veidekke tar seg av det praktiske rundt byggingen, er han fortsatt godt involvert i prosessen.

– Vi må gjøre mange viktige valg underveis, det er ikke alt som er bestemt. Derfor har vi stadig møter, blant annet om tidtakersy­stem, resultatse­rvice og hvor kablene skal ligge i gulvet, sier Flatland.

Mykt underlag

En ting klubben har vaert svaert opptatt av, er underlaget på gulvet i hallen.

– Erfaringen i en del andre haller har vaert at gulvet er for hardt, noe som kan gi skader. Vi har derfor stilt spesifikke krav til mykheten i underlaget, noe Veidekke nå har klart å skaffe, forteller han.

Det blir for øvrig to typer underlag i hallen.

– På rundbanen blir det løpeunderl­ag, mens i midten blir det flerbruksd­ekke som blant annet brukes i håndballha­ller, sier Flatland.

Men før underlaget kan legges, må gulvet i hallen støpes. Det regner Vidar Haugen med at de får gjort før juleferien. Da skal hallen vaere helt tett.

– Det er viktig å komme i gang med støpingen, ettersom betongen må tørke i rundt tre måneder før underlaget kan legges på, avslutter han.

 ??  ??
 ??  ?? REISER SEG. For tiden er arbeidet som gjøres på Sparebanke­n Sør Amfi Grimstad svaert synlig, hallen Haugen er prosjektle­der i Veidekke. v
REISER SEG. For tiden er arbeidet som gjøres på Sparebanke­n Sør Amfi Grimstad svaert synlig, hallen Haugen er prosjektle­der i Veidekke. v
 ??  ?? PLANEN. Rambøll Slik kommer den ferdige hallen til å se ut. Illustrasj­on:
PLANEN. Rambøll Slik kommer den ferdige hallen til å se ut. Illustrasj­on:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway