Framtid i Nord

Endelig best i noe

-

Det er all grunn til å feire med saft og boller at Nordreisa kommune er Norges beste barnehagek­ommune. Rett nok kan vi vaere nokså høye på oss selv her i regionen, men det å toppe målinger på kommunalt nivå er ikke ikke veldig vanlig.

Ikke at vi er dårlige. Tvert om har de seks kommunene våre ofte ett og annet de er gode på, ja tidvis veldig gode. En tid scoret for eksempel Storfjord veldig godt på kultur, mens andre kommune altså hadde annet å slå seg på brystet for.

Likevel er det oftest slik at når Kommunal Rapport kommer med sine årvisse barometer, er det mer vanlig for oss å slå opp hvor dårlig stelt det er. Som at vi ikke har økonomisty­ring, har mangler innen helse eller at det er for dårlig standard på øvrige tjenester.

Og slik er det nok delvis i år også. Med noen få unntak, som at Nordreisa er aller best i landet på barnehaged­rift, så er det - i følge målingene til Kommunal Rapport - heller skralt. Lyngen kommune er beste kommune av de seks, fjerde best i Troms riktig nok, men på 219. plass av 356 norske kommuner. Heldigvis mener parametren­e til Kommunal Rapport at de er gode på helse og kultur i Lyngen, noe som løfter den opp i tet - i Troms.

Verst er det for arme Kåfjord, som ender opp på 346.plass, ti unna jumbo. Kommunen er for eksempel tolvte dårligst i Norge på skole.

Er det slik? Er det slik at barn som går i barnehage i Nordreisa har det veldig mye bedre enn jevnaldren­de i for eksempel Kåfjord. Neppe. Om så var tilfelle våger vi den påstanden at vi hadde visst om det. Rett nok har vi skrevet om renhold ved en barnehage i kommunen, men derfra til at ungene ikke har det bra er det jo et stykke. Det målingen imidlertid sier, er at Nordreisa har det som målingen krever. Plass for ungene, fagfolk i alle avdelinger og god bemanning.

Naturligvi­s skal ikke rapporten bagatellis­eres. Det er urovekkend­e at kommunene scorer lavt. Det er ikke god PR for en fraflyttin­gstruet region at kommunal sektor befinner seg i nedre sjiket, men det forteller at de små kommunene sliter med å levere jevnt. Om løsningen er sammenslåi­ng eller samarbeid, se det kan politikern­e få diskutere. Diskuteres bør det i alle fall.

•Kommunen er for eksempel tolvte dårligst i Norge på skole.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway