Fædrelandsvennen

– DU VET AT DET VIL BRINGE DERE NÆRMERE HVERANDRE

Hvis du vil ha sex som frister til gjentakels­e, må du nesten være villig til å snakke om det. Ellers vil ingenting endre seg.

- TEKST: KRISTINA MERETE STØVIK

Forestill deg at partneren din nærmer seg, og hele kroppen din slapper av. Alt i kroppen din roer seg ned i det øyeblikket din partners hånd forsiktig berører huden din. Du gir fra deg et dypt sukk som uttrykker den dype avspenning­en du kjenner på, og kroppen din begynner å bevege på seg. Du ønsker din partner enda nærmere. Du kjenner deg varm, myk og sensuell, samtidig som en svak spenning strømmer gjennom kroppen din bare av å være i din partners nærvær.

HVA VIL PARTNEREN DIN HA?

Du vet nøyaktig hva dette øyeblikket vil bringe deg og hva du vil få ut av det. Du kjenner at du ønsker det, og du gir deg selv full tillatelse til å ta imot.

Bildet jeg har malt for deg er sånn fremtiden din kan se ut. Men kanskje føles det ikke slik akkurat nå.

Det finnes det ofte en forklaring på: Dere snakker ikke om sex.

Du vet egentlig ikke hva partneren din virkelig ønsker – og motsatt. Da er det heller ikke mulig å oppleve det varme og intime møtet med partneren din som du kanskje drømmer om.

«SAME PROCEDURE»

Jeg ser deg, jeg har vært der. Du vil gjøre din partner glad. Du vet at intimitet er en sunn og viktig del for å skape et vellykket forhold. Du vet at sex vil bringe dere nærmere hverandre.

Men der og da tør du verken å si hva du ønsker, eller å spørre partneren din. For hva hvis du får et svar du ikke er forberedt på? Så dere går for «Same procedure as last year». Fordi det er enklest sånn.

IKKE SÅ DIGG SEX

Så slår kroppen din seg av. Deretter kommer tankekjøre­t. Kroppen din stramme seg, øyeblikket er over og du får lyst til å bare rømme fra hele situasjone­n.

Eller kanskje kjenner du deg helt fastfrosse­n, så du gjennomfør­er selv om du ikke synes det er så digg. Du ønsker at partneren din skal bli ferdig, så raskt som mulig så du har “fri” de neste ukene, for denne sexen frister ikke til gjentakels­e.

RART Å SNAKKE OM

Hva om jeg forteller deg at det er en måte å bryte dette mønsteret på??

Jeg vet at kommunikas­jon om sex kan føles vanskelig fordi vi ikke lærer dette. Det er kleint og vi tror fort at alt med sex er sånn som skal gå av seg selv, flyte organisk og naturlig. Vi trenger å normaliser­e at det er rart å snakke om det – og begynne å se på det som ferdighets­trening som må bygges opp fra scratch. For det er VIKTIG.

Når noe kjennes utfordrend­e, vanskelig og kleint så betyr det at vi også lærer noe på veien når vi går dit, utforsker og fordyper oss i temaet.

Hvis du vil ha sex som frister til gjentakels­e, så sorry Mac, da må du nesten være villig til å snakke om det. Ellers vil ingenting endre seg.

RETT TIDSPUNKT

Konteksten er viktig, derfor anbefaler jeg på det sterkeste å finne et tidspunkt utenfor det intime møtet. Så absolutt ikke på soverommet fordi du er litt snurt og misfornøyd.

Ta det heller over en kopp te, med litt snacks og en koselig atmosfære, slik at kroppen din slapper av først. Slå av telefonen og vær villige til å utforske og dele egne tanker, men se også fram til å oppdage og lære noe nytt om partneren din.

SLIK KAN DET GJØRES

Del først hvilken intensjon dere har for møtet og ha med et åpent hjerte, på denne måten skaper dere et trygt rom for hverandre når dere sammen navigerer inn i ukjent landskap.

Usikker hvor du skal starte?

La deg inspirere av mine setninger:

● Det jeg elsker med vårt intime liv sammen er...

● Det jeg ville elsket å utforske er...

● Jeg er litt nysgjerrig på...

● I det siste sliter jeg med ELLER er utfordret av...

● Noen av mine største turn-ons er...

● Noen av mine turn-offs er...

● Min forbindels­e med min nytelse i det siste er...

● Jeg vet at jeg definitivt IKKE er interesser­t i...

● Jeg vil lære mer om...

KJØREREGLE­R FOR SEX-PRATEN

Bli enig om en struktur og kjøreregle­r som passer for dere, men vit at fri flyt også kan fungere bra dersom dere allerede er vant til å snakke en del sammen.

Vær veldig varsom så du ikke skammer eller dømmer den andre for ønskene som kommer fram i møte med dette sensitive temaet. Gi heller ros for å våge å dele, også selv om det ikke harmonerer med dine ønsker. Vær også nysgjerrig, lytt aktivt og vær den som ønsker å vite ALT om din partner.

VÆR NYSGJERRIG

Gjenta setninger partneren din sier for å være sikker på at du har forstått riktig. Still spørsmål for å forstå enda mer – be gjerne om å få ting utdypet slik at du viser genuin interesse. Husk å ta pauser for å anerkjenne det som har blitt sagt før du hopper inn med ditt svar eller egne meninger.

Gjør alt dette fra et sted der dere kjenner dere inspirert – med vilje til å gå enda dypere sammen. IKKE fra et ståsted der "dette er galt og vi må fikse dette nå."

Denne samtalen, eller en versjon av den, bør dere ha regelmessi­g! Seksualite­ten vår er nemlig ikke statisk. På samme måte som vi ikke alltid velger samme mat hver dag, så kan ting endre seg også når det handler om sex.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway