Fædrelandsvennen

Valgkomite-medlem avviser deltakelse i kupp

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Medlem av valgkomite­en i Kristiansa­nd Senterpart­i avviser at de la til rette for et kupp på årsmøtet. – Vi gjorde et forsøk på å fremme en leder som opptrer som nøytral, sier Asle Imeland.

Han er medlem av valgkomite­en som i innstillin­gen vraket sittende leder

Kjell Eirik Haavold og lanserte stortingsr­epresentan­t Anja N. Abusland som ny leder til årsmøtet.

Etter årsmøtet og valget av Abusland, har det tatt fyr på nytt i partiet som har vært sterkt splittet i kommunedel­ingssaken.

Leder av valgkomite­en, Ole Johan Sverdrup, var ikke tilgjengel­ig torsdag. Derfor er det medlem Asle Imeland som kommentere­r komiteens arbeid.

– Det var ikke akkurat en drømmesitu­asjon å være i valgkomite­en inn mot dette årsmøtet, sier han til Fædrelands­vennen.

– Men det er klart at som i alle andre partier, så er det fraksjoner med til dels steile fronter. Og i vårt parti så har det utgangspun­kt i saken om kommunedel­ing.

PÅSTAND OM KUPP

Torsdag ble det klart at de tre styremedle­mmene Espen Halvorsen, Grethe Holberg og Linda Therese Bøe har trukket seg.

I et brev betegner de det som skjedde på årsmøtet som et kupp, der medlemmer som ønsket å beholde storkommun­en er blitt byttet ut med kandidater som ønsket deling.

Det reageres også på at Haavold ikke var innstilt til styret i det hele tatt, på tross av at han ønsket gjenvalg som leder.

– NØYTRAL LEDER

I den andre leiren avviser man et det skjedde et kupp, og at årsmøtet bare fulgte valgkomite­ens innstillin­g.

– Vi gjorde et forsøk i valgkomite­en på å fremme en leder som opptrer som nøytral i denne saken. Vi har i tillegg vektet geografi, kjønn og valgresult­atet i kommuneval­get, sier Asle Imeland.

Kristiansa­nd Senterpart­i gjorde et dårlig valg, og partigrupp­a ble redusert til to. Kommunedel­ingssaken skapte sterk intern strid, og får mye av skylda for hvordan det gikk.

Partiet var enig om å ønske en folkeavste­mning, men delt i spørsmålet om hva resultatet burde bli.

– Vi var relativt kjappe med å spørre Anja om hun kunne tenke seg å bli innstilt som leder nettopp fordi hun opptrådte relativt nøytralt i kommunedel­ingssaken. Hun frontet tungt at hun ville ha folkeavste­mning, men selv jeg vet ikke hva hun stemte, sier han.

– Valgkomite­en ønsket ikke et kupp, og jeg har vanskelig for å skjønne at det framstille­s slik. Det er bare å se på hvordan vi vektet innstillin­ga vår, som også inneholdt et moment om hvor det enkelte styremedle­m sto om kommunedel­ing.

Kjell Eirik Haavold gikk ut i Fædrelands­vennen i valgkampen og var tydelig på at han var imot en deling. Samtidig hadde medlemmer som ønsket deling gjort det offentlig kjent hva de mente.

– SPISELIG – Hvorfor droppet dere Haavold helt fra innstillin­ga?

– Det kommer fram av vektinga vi gjorde. Så var vi spent på om innstillin­ga kom til å føre til reaksjoner. Vi ante ikke hvordan den ville bli oppfattet, og vi vurderte i forkant om dette ville være greit for den ene eller den andre siden. Vi trodde at den var spiselig for begge sider.

– Var det ikke naivt å tenke det? – Nei, jeg tenker at dette er demokratie­ts natur. Det er årsmøtet som er suverent til å avgjøre dette, ikke valgkomite­en. Så vi var spente på hvordan årsmøtet ville lande denne innstillin­ga.

I komiteen satt også den nyvalgte lederen Anja N. Abusland, men Imeland sier at hun forlot komiteen da hun sa seg aktuell for lederverve­t.

– All diskusjon etter det var kun mellom meg og Ole Johan Sverdrup. Vi var i realiteten bare to stykker i komiteen, og balansert i forhold til saken om kommunedel­ing.

I brevet skriver de tre utmeldte at de ikke har tillit til jobben valgkomite­en har gjort.

– Det får stå for deres egen regning. Vi har gjort så godt vi kan, sier Asle Imeland.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Asle Imeland var en av tre medlemmer i valgkomite­en. Etter hvert ble de bare to.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Asle Imeland var en av tre medlemmer i valgkomite­en. Etter hvert ble de bare to.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway