Fædrelandsvennen

Det er krisetider. Natur og rein ødelegger alt. Norsk hyttekultu­r er nemlig ikke vernet.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR

Den norske hyttekultu­ren er under press. Naturvern og villrein beiter og gnager seg inn i vår urnorske hyttekultu­r, og gir oss ikke lenger lov til å smelle opp et hjem nummer to akkurat hvor vi vil i den norske fjellheime­n.

Når til og med Den Norske Turistfore­ning er bekymret for hyttetil-hytte turene, da står naturvern og norsk kultur opp mot hverandre i en kamp som blir smertefull.

Det peaker nå. Hytteboome­n. Nå blir det begrensnin­ger, enda mer fortetting og enda flere hyttebyer. Nå skal vi liksom ha ferie fra det byggefelte­t vi bor i, og reise til fjells i det byggefelte­t vi har hytte i. Eller hytte i rekke. Eller i leilighets­bygg.

Kø i bil opp til fjells. Opp Markens og rundt Auversvatn. Eller opp Slåttedale­n og ned Berge, eller hvilken hytteby du nå tilhører. Kø i skiheisen. Kø i butikken. Kø på vidda. Og utsolgt på vinmonopol­et.

Nå blir det mer kafeer, nattklubbe­r, interiørbu­tikker, take awayvogner, sportsbuti­kker med det aller siste i Amundsen. En utsikt fra stua hvor det når som helst kan dukke opp et nytt, alpe-inspirert leilighets­bygg med to parkerings­plasser til alle enheter i kjelleren. Lyden av dundrende after-ski vil starte ved lunsj, og før middag minner egentlig alt om et russe

Det heter ikke lenger hytte engang. Den siste salgsannon­sen på Finn fra Hovden lyder «16 chaleter midt i bakken». Et googlesøk forteller at et chalet opprinneli­g er hovedhuset på et sveitsisk gårdsbruk, og man kan jo undres hvorfor denne kulturløse, harry arkitektur-importen får lov å reise seg i skibakkene på toppen av Setesdal. Man trodde jo vi var ferdige med sveitser-hus på 80-tallet. Det er imidlertid en annen kommentar.

Hele 83 kommuner har nå søkt staten om å revidere regulering­splaner om hyttebyggi­ng. Det er rekord. De vil gjennomgå og vaske gamle regulering­splaner. Se på gamle planer med 2024-briller, hvor andre verdier enn bare utvikling i distrikts-norge og arbeidspla­sser er i sikte. Flere av de store hyttekommu­nene har satt bremsene på. Hol og Gol og sånn. Vinje vil ikke godkjenne flere hyttefelt enn det som er vedtatt, der er håndbrekke­t på. Regjeringe­n har varslet innstrammi­ng, og nye retningsli­njer hvor energi og klima vekter mer.

Og det er gode grunner for innstrammi­ngen. Det er jammen på tide. Forskere ved Norsk institutt for naturforva­ltning har regnet ut at en ny hytte på 100 kvadratmet­er påvirker 1500 kvadratmet­er natur, for hytta trenger infrastruk­tur og rør med varmt vann til jacuzzien. I chaletet.

Nå finnes det cirka en halv million hytter i Norge. Kommunen har satt av områder på størrelse med 200.000 fotballban­er til nye hytter. To hundre tusen!

De og vi (blant mange meg selv) som allerede har klart å klore oss fast på noen kvadratmet­er på fjellet, drar nå stigen opp etter oss til tregrensen. Slutt på nye felt med store panorama-tomter. Man kan antagelig sitte helt stille ved peisen og varme seg på at hytteverdi­en stiger og stiger, i takt med begrensnin­gene.

Og for dem som hadde nostalgisk­e, retro hyttedrømm­er hvor man reiser til fjells og er alene med naturen – de kan kaste drømmen opp i nærmeste bålpanne. Det er kanskje en stund siden de gjorde det. De drømmene hvor man bare hører lyden av en bekk i vårløsning, vinden som suser eller rypene som kokrer. Til de hyttene som lå så ensomt til at man kunne tisse rundt hjørnene uten at noen ble plaget.

Men det er lenge siden skumle utedoer, tjærelukt i solveggen og vedovn som eneste varmekilde. Mus i veggen. Alle vi som er utgamle kan ennå huske hvordan det varme vannet ble satt til oppkok på komfyren, at vi måtte gå på ski fra parkerings­plassen og frem til hytta da vi kom sent om kvelden, og at pappa dro en pulk med hermetikk for en hel uke, så mye mat at man så vidt kunne se lillebror som lå nedi der med frostrimet ulveskinn rundt kjakene. Hermetikk med Spaghetti a la capri eller lys lapskaus. Slept fram i pulk. At de orket. Men det er også en annen kommentar.

Det er lenge siden skumle utedoer, tjærelukt i solveggen og vedovn som eneste varmekilde.

De få lokalpolit­ikerne som i tiår har alarmert om den bevisstløs­e utviklinge­n i norsk natur har fått flere og flere med seg. Før var de rare hippier, nå er de moderate politikere. Vernet vokser. Blir main stream.

Tilbake står den norske hyttekultu­ren. Ribbet til det innerste lammelåret. En kulturarv helt uten beskyttels­e.

Kanskje blir det enda mer eksklusivt å være nordmann i fjellet med priser tilpasset den gammelrike nikkersade­len. Eller den nyrike, de med Amundsen-anorakker.

Eller så vil hyttefolke­t bestå av folk flest. Som sitter tett i tett i hyttebyene og erkjenner at den norske hyttekultu­ren tapte slaget. Villreinen vant. Naturverne­t vant. Og den sveitsiske arkitektur­en.

Og skal du tisse utendørs er det best å gjøre det i jacuzzien. Hvis du ikke sier det til noen, plager du sikkert ingen.

 ?? ?? karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158 treff. Eller en femmil i Holmenkoll­en.
karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158 treff. Eller en femmil i Holmenkoll­en.
 ?? FOTO: JOHANSEN, ERIK ?? God påske da dere, nyt fjellet mens det er mulig. Det kommer bare til å bli vanskelige­re.
FOTO: JOHANSEN, ERIK God påske da dere, nyt fjellet mens det er mulig. Det kommer bare til å bli vanskelige­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway