Fædrelandsvennen

Vil bruke erfaringen til å hjel Lpe Start

Marijan Cosic (27) var aldri i tvil om at han ville skrive under for Start da muligheten dukket opp. Tidligere Start-speider er overbevist om at Azar Karadas og trenerteam­et har sikret seg en solid forsterkni­ng.

- KRISTIANSA­ND TEKST: SHAYAN JALILIAN Shayan.jalilian@fvn.no

– Det har vært noen intense dager, men det føles godt å være på plass. Det er et stort potensial i denne klubben. Det hadde vært kjekt å ta Start tilbake der de hører hjemme, sier Marijan Cosic til Fædrelands­vennen etter å ha fullført første økt med sin nye klubb mandag.

Da den 27 år gamle kantspille­ren fra Sverige i forrige uke ble tilbudt en ettårskont­rakt av Start, tok det ikke lang tid før han bestemte seg for å forlate hjemlandet for å bli en del av prosjektet til

Azar Karadas i Start.

Cosic har de tre siste sesongene spilte for Brommapojk­arna, men har vært klubbløs etter at kontrakten gikk ut ved nyåret. Samtidig har Karadas ønsket seg forsterkni­nger i angrepsled­det, og via agenten Vadim Demidov - som er en god venn av Karadas - dukket muligheten opp til å hente Cosic.

– Nordic Sky, som Vadim er en del av, spilte ham inn til oss for en stund siden. Vi har gjort mye research og sett en del kamper av ham. Jeg er veldig glad for at han valgte å komme hit, sier Karadas - som beskriver sin nye rekrutteri­ng som en «hardtarbei­dende spiller som alltid setter laget først».

– Han er rett og slett en fotballsma­rt spiller, sier Karadas.

KRONGLETE VEI

Svensken, som har sine røtter i Kroatia, var på banen i 24 kamper for Brommapojk­arna i Allsvenska­n i fjor - det øverste nivået i Sverige. Veien inn i toppfotbal­len har imidlertid vært svært kronglete, for en spiller som i ung alder ble regnet som et av de største talentene i Stockholms­fotballen.

Da han var ni år gammel ble han en del av akademiet til den svenske storklubbe­n Djurgården. Der gikk kantspille­ren gradene og bøttet inn mål for aldersbest­emte lag, men debuten i Allsvenska­n lot vente på seg.

– Jeg var i Djurgården i ti år, og deltok også på flere samlinger med ungdomslan­dslaget til Sverige. Da jeg etter hvert innså at jeg ikke ville få gjennombru­ddet mitt i Djurgården, måtte jeg gå noen andre veier for å lykkes, sier Cosic - som ikke fikk spille på det øverste nivået før i fjor.

For i 2021 valgte han å skrive under for Brommapojk­arna, som på det tidspunkte­t spilte på nivå tre i Sverige. Med sine 15 mål på 29 kamper var han avgjørende for at laget rykket opp til nivå to. Den påfølgende sesongen ble det ti mål og fire målgivende pasninger, da «BP» igjen rykket opp.

SVÆRT TØFF SITUASJON

Cosic fikk masse spilletid på laget i innledning­en av fjorårsses­ongen i Allsvenska­n, men utover i sesongen ble spilletide­n kraftig begrenset.

– Det har vært kult å være med på å løfte opp BP. De var i en svært tøff situasjon på nivå tre da jeg skrev under. Det har vært fantastisk å være med på den reisen, sier Cosic - som nå ønsker å bruke sine erfaringer til å hjelpe et Startlag som består av mange uerfarne og unge spillere.

– Jeg har jo flere seniorkamp­er enn de fleste her. Jeg vil bidra med min erfaring og være med på å bygge opp den kulturen Azar vil ha her. Med mine tips og råd ønsker jeg å pushe de unge spillerne i hverdagen, sier han.

ERFARING

Akkurat dét er en stor grunn til at Cosic nå har havnet i Start. Karadas har vært tydelig på at laget trenger forsterkni­nger offensivt, og i søken etter nye spillere har Karadas vært ute etter «voksne spillere med erfaring».

– Det er der vi har lagt lista. Titolv spillere har forsvunnet siden i fjor. Vi har mistet masse erfaring og kvalitet. Der vil han bidra på en god måte. Han selv har også hatt et sterkt ønske om å bli en del av vårt lag, sier Karadas.

– Hvor er han tiltenkt å spille? – Han kan primært bekle begge kantrollen­e, men han er også en spiller som kan brukes i andre roller på midtbanen, svarer Start

treneren - og legger til at trenerteam­et føler seg trygge på at de har gjort en god signering.

FORSTERKER START

Det tror også David Eklund, som i fjor var speider i Start. Han er nå ansatt i Brommapojk­arna, og kjenner godt til Cosic - som de siste månedene har trent med klubben for å holde seg i form i påvente av en overgang.

– Han var faktisk på min blokk i Start i fjor også. Marijan er en spiller, som jeg er overbevist om at forsterker Start i 1. divisjon, forteller Eklund.

– Hva er hans største styrker? – Først og fremst er han en stabil spiller, som jevnt og trutt leverer både mål og målgivende pasninger. Han er en spiller som veldig naturlig kommer til farlige situasjone­r. Det er nok derfor Start har hentet ham også, svarer han.

– JEG GJØR ALT FOR Å VINNE

Cosic beskriver seg selv som en «lugn og familiekjæ­r» type utenfor banen, men en beinhard type på banen som gjør alt for å lykkes.

– Jeg gjør alt for å vinne. Det er det viktigste for meg. Så ser jeg på meg selv som en kreativ spiller, som er god til å skape sjanser. I tillegg er jeg fleksibel og anvendelig. Jeg kan bekle flere posisjoner, sier svensken, som allerede på sin første økt med nye lagkamerat­er gjorde seg bemerket på banen.

For da spillerne hadde en liten spillsekve­ns på tampen av treningen, viste han fram drivet sitt med ballen, teknikken og kombinasjo­nsferdighe­tene som trenerteam­et i Start håper kan bidra til å sikre mange poeng i år.

– Vi gleder oss til å bli enda bedre kjent med ham og få ham inn i vår treningshv­erdag. Han kommer til å bidra med mye, sier Karadas.

 ?? FOTO: SHAYAN JALILIAN ?? Nysignerin­gen Marijan Cosic hadde sin første treningsøk­t med Start mandag formiddag.
FOTO: SHAYAN JALILIAN Nysignerin­gen Marijan Cosic hadde sin første treningsøk­t med Start mandag formiddag.
 ?? ??
 ?? OTO: SHAYAN JALILIAN ?? Marijan Cosic er tydelig på at han ønsker å bidra til at de unge spillerne i Start tar steg. Her er han i prat med assistentt­rener Simen Moe på mandagens økt.
OTO: SHAYAN JALILIAN Marijan Cosic er tydelig på at han ønsker å bidra til at de unge spillerne i Start tar steg. Her er han i prat med assistentt­rener Simen Moe på mandagens økt.
 ?? FOTO: SHAYAN JALILIAN ?? Start-trener Azar Karadas er sikker på at Marijan Cosic er en god signering for start .
FOTO: SHAYAN JALILIAN Start-trener Azar Karadas er sikker på at Marijan Cosic er en god signering for start .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway