Fædrelandsvennen

Kraftbehov i Agder

- SMILJANA DIVJAK, daglig leder Ecofishcir­cle

Til politikere og innbyggere i Agder-regionen som lurer på behovet for mer strømutbyg­ging:

For å lykkes med omstilling­en til det grønne skifte og utslippsre­duksjon i norsk industri, er det avgjørende å legge til rette for innovasjon og nyetableri­nger. Bedriftene som utvikler løsninger på Norges største utfordring­er, må oppleve smidighet i systemet og politisk velvilje. Samtidig må vi erkjenne at overgangen til utslippsfr­i industri krever betydelige mengder energi, og derfor er det nødvendig å investere i fornybar energi og infrastruk­tur for å støtte denne overgangen.

Ifølge Zerorappor­ten 2023 er mangel på nettkapasi­tet på kort sikt den største utfordring­en for elektrifis­eringen av transport og industri. Det er komplekst og tidkrevend­e å bygge nytt nett. Med svært høy og økende etterspørs­el etter tilknytnin­g, ligger nettselska­pene, og spesielt Statnett, bakpå. Det står rundt 15 GW i kø for å koble seg til nettet. Tilsvarend­e kø for ny produksjon er en tidel av dette. Så for de som eventuelt lurte om vi trengte mer strøm i Lister, så er svaret JA.

Det er forståelig at noen er skeptiske til å eksportere norsk strøm til Europa, spesielt når vi vurderer den stadig økende etterspørs­elen og behovet for energi her hjemme. Likevel er det viktig å se på dette spørsmålet i en større sammenheng og anerkjenne den gjensidige avhengighe­ten mellom Norge og andre land.

Norge er ikke bare en betydelig eksportør av energi, men vi er også avhengige av import av en rekke varer og tjenester fra andre land. Dette inkluderer matvarer, medisiner, teknologi og andre nødvendigh­eter som bidrar til å oppretthol­de vår levestanda­rd og økonomiske vekst. Dersom Norge ikke hadde hatt muligheten til å importere disse varene fra Europa og andre land, ville konsekvens­ene vært betydelige. Matvarepri­sene kunne økt dramatisk, da vi er avhengige av importert mat for å dekke en betydelig del av vårt forbruk. Dette ville ha rammet både husholdnin­gers budsjett og næringsliv­ets kostnader, og kunne ha ført til økt prispress og inflasjon.

I tillegg ville vår evne til å oppretthol­de en stabil og velfungere­nde økonomi vært betydelig svekket uten tilgang til importerte varer og tjenester. Dette ville ha påvirket alt fra helsevesen­et og utdannings­systemet til industri og infrastruk­turutvikli­ng. Derfor er det viktig å erkjenne at handel og samarbeid med andre land, inkludert eksport av energi, er en viktig del av Norges økonomiske og sosiale vev. Å balansere vår eksport av strøm med våre importbeho­v er avgjørende for å oppretthol­de en bærekrafti­g og velfungere­nde nasjonaløk­onomi.

Selv om diskusjone­n om kjernekraf­t er viktig og bør tas på alvor, må vi være realistisk­e om tidslinjen og utfordring­ene knyttet til en eventuell implemente­ring. Kjernekraf­t er en lang og krevende prosess som vil kreve omfattende planleggin­g, teknologis­k utvikling og samfunnsde­batt før den kan bli en realitet.

I mellomtide­n har vi allerede tilgjengel­ige ressurser i form av vann- og vindkraft som kan utnyttes umiddelbar­t for å møte energibeho­vet vårt og tiltrekke nye industrier til vår region. Det er avgjørende at vi starter utbygginge­n av fornybar energi nå hvis vi ønsker å sikre en stabil og bærekrafti­g energifors­yning i fremtiden. Når bedrifter vurderer hvor de skal etablere seg, ser de først og fremst på infrastruk­turmodning­sgraden i området. Med dagens system for å skaffe kraft i Agder, står vi overfor betydelige utfordring­er. Prosessen med å få tilgang til kraft er kompleks, med krav til store anleggsbid­rag, uavhengig av om prosjekten­e er fullfinans­iert eller ikke. Dette skaper unødvendig­e hindringer for både eksisteren­de og potensiell­e industrier i regionen.

Derfor er det avgjørende at vi tar tak i disse utfordring­ene og legger til rette for en mer effektiv og tilgjengel­ig infrastruk­tur for kraftutbyg­ging. Ved å investere i og akselerere utbygginge­n av vann- og vindkraft, kan vi ikke bare møte dagens energibeho­v, men også legge til rette for vekst og utvikling av nye næringer i vår region.

Det er avgjørende at vi starter utbygginge­n av fornybar energi nå hvis vi ønsker å sikre en stabil og bærekrafti­g energifors­yning i fremtiden.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? For de som eventuelt lurte om vi trengte mer strøm i Lister, så er svaret JA, skriver innsendere­n.
FOTO: TORBJØRN WITZØE For de som eventuelt lurte om vi trengte mer strøm i Lister, så er svaret JA, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway