Fædrelandsvennen

– Vi stoler på at det går fint

Torsdag ble en butikk styrt av kunstig intelligen­s åpnet på Sørlandsse­nteret.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ALEKSANDRA KOSALKA aleksandra.kosalka@fvn.no

Fædrelands­vennen har tidligere skrevet om at Normal-gründer Jesper Dønnestad Brandt investerer i et helt nytt butikk-konsept som han har planer om å rulle ut i hele landet.

Butikken er styrt av kunstig intelligen­s, helt uten ansatte til stede eller noen kasse der man kan skanne varer.

For å komme inn i butikken, må kunden skanne en Qr-kode og logge seg inn via en kode, Bankid eller ansiktsgje­nkjenning.

Deretter skanner man strekkoden på varene man vil ha med mobilkamer­aet, før man betaler via Vipps eller vanlig kortbetali­ng.

Torsdag fikk de første kundene anledning til å teste ut opplegget under åpningen.

– KOMMER AN PÅ

– Jeg har fått det til selv om jeg er dårlig på tekniske ting, så det er ikke så komplisert, sier en spøkefull Jan Roger Pettersen.

Han tror konseptet kan sette preg på bransjens framtid, selv om det kan virke risikabelt:

– Det vil alltid være noe svindel vil jeg tro, for noen klarer å lure seg unna. Så lenge folk er ærlige, tror jeg at det kan gå bra.

Også studentene Camilla Smith-erichsen, Iris Staiano og Ingrid Rinden mistenker at kunder kan prøve å få med seg varer uten å betale.

– Det er jo et bra konsept, men jeg er redd for at når ingen står her og sjekker så blir det mange tyverier, sier Smith-erichsen.

– Det føltes litt ulovlig å bare gå ut etter å ha vippset, men det er et kult konsept! Hvis folk faktisk følger det, tror jeg at det kan være bra, legger Rinden til.

– Om dette går kommer an på hvor ærlige folk er. Vi føler egentlig ikke at samfunnet er voksent nok til å gjøre dette! Man ser jomange tyverier på selvbetjen­ingskasser, sier jentene.

FORNØYDE

Butikkens størrelse er på kun 26 kvadratmet­er. Snart åpner investoren­e nok en butikk i Oslo som skal være 74 kvadratmet­er stor.

– Vi er veldig fornøyde med åpningen. Det har vært noen hektiske dager her, malingen har akkurat tørket på noen av de veggene så det har vært arbeid døgnet rundt, sier Jesper Dønnestad Brandt.

Vareutvalg­et består blant annet av ulike kosttilsku­dd og proteinpro­dukter.

– Inntil videre har folk vært veldig positive og mente at det hele er enkelt og fungerer veldig fint, forteller André Pedersen.

Butikkeier­ne har tidligere fortalt til Fædrelands­vennen at når kunden har verifisert seg, vil det bli kommuniser­t til overvåking­en av butikken. Og så vil kunstig intelligen­s analysere hvordan kunden oppfører seg.

Dersom det blir oppdaget at en kunde har stjålet, så kan de velge å nekte kunden å komme inn i butikken neste gang.

Mennene bak konseptet sier at de ikke frykter uærlige kunder.

– Vi stoler på folk og satser på at det går fint!, sier de.

 ?? FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA ?? Studentene Camilla Smith-erichsen, Iris Staiano og Ingrid Rinden var usikre på om kundene vil oppføre seg i butikken.
FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA Studentene Camilla Smith-erichsen, Iris Staiano og Ingrid Rinden var usikre på om kundene vil oppføre seg i butikken.
 ?? FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA ?? Det var flere som var nysgjerrig­e på konseptet på åpningsdag­en.
FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA Det var flere som var nysgjerrig­e på konseptet på åpningsdag­en.
 ?? FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA ?? Jan Roger Pettersen likte konseptet.
FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA Jan Roger Pettersen likte konseptet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway