Fædrelandsvennen

Kritiserte kommune-kolleger

Jens Daniel Vinvand bor på Hellemyr, og er jurist i plan og bygg. Han mener kollegene i byggesaksa­vdelingen har tatt større hensyn til utbygger enn barna i bydelen.

- Jens Daniel Vinvand hadde ordet under befaringen. KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Jeg har ikke lyst å sende barna mine ut i denne akebakken, sa Jens Daniel Vinvand da areal- og miljøutval­get torsdag kom på befaring til Hellemyr.

Småbarnsfa­ren er huseier på Solkollen, og til daglig ansatt som jurist og saksbehand­ler i plan og byggs tilsyn- og ulovlighet­savdeling.

– Jeg må ha lov til å være innbygger selv om jeg jobber i etaten, sier Jens Daniel Vinvand til Fædrelands­vennen.

– GIR EN DÅRLIG FØLELSE

I hans nærmeste nabolag er utbygger Aamodt Hus i gang med å oppføre nye eneboliger. I regulering­splanen er det stilt flere rekkefølge­krav til utbygger, blant annet til utforming av utomhusare­alene.

Det er disse fellesområ­dene, og da spesielt akebakke og grøntareal­er, naboen mener ikke holder tilstrekke­lig kvalitet. I stedet for gress er skråningen full av steiner, rester av kvister og trær. Og dermed direkte farlig for de minste, hevder han.

– Jeg mener det ikke er ferdig og godt nok for området. Dette handler om barna på Hellemyr, sa Jens Daniel Vinvand til politikern­e. Han har derfor påklaget byggetilla­telsen med et dokument på hele 13 sider, inkludert mange bilder som skal vise hvor mangelfull­t arbeid utbygger har utført:

«Jeg skulle tro at både administra­sjon og politikern­e i Kristiansa­nd ønsket å lage det best mulig for våre barn, men man nøyer seg tydeligvis å bli avspist med at området så fort som mulig må bli ansett som «ferdig» slik at utbyggerne kan slippe til. Det er spesielt kritikkver­dig i et område hvor kommunen selv har eid eiendommen og er den som er ansvarlig for at rekkefølge­kravene ble gjennomfør­t. At kommunen selv kan bestemme når man har brukt nok penger og trenger likvide midler og barna på Hellemyr da må nøye seg med ei steinrøys, gir en dårlig følelse av «bukken og havresekke­n», heter det i klagen.

Han skriver også at han i sin dialog med parkvesen, byggesaksa­vdeling, ansvarlig søker og kommunens prosjektle­delse opplever «ikke å bli hørt».

ANSATT SKADET SEG I RUMPA

Byggesaksl­eder Arne Kjell Brunes opplyste under befaringen at denne type kvalitetsk­ontroll helt og holdent tilligger parkvesene­t. Plan og bygg stoler på deres vurdering, som er at rekkefølge­kravet er oppfylt.

Parkvesene­ts ansvarlige i saken fortalte at deres mål er å bevare og gjenskape natur, og ikke hente masser utenfra.

– Dette trenger en sommer for å bli natur. At det ligger noen steiner i overflaten betyr ingenting så lenge vegetasjon­en som kommer dekker dette på en grei måte. Dette føler vi at vi har god kontroll på, fortalte Helmer Espeland, og la til at de har godt samarbeid med utbygger.

GOD KONTROLL

– Vi har mange av disse akebakkene. Mange! Det er sånn vi gjør det opp mot natur, og det har aldri vært problemer. Jeg anbefaler å gi det litt tid, så skal vi følge med, tilføyde parksjef Aase Hørsdal.

Om ikke huseier vinner gehør blant sine jobbkolleg­er, har han Hellemyr velforenin­g i ryggen. Leder av velet, Jens Forus, leste opp en uttalelse fra en mannlig ansatt i Solkollen barnehage:

«Jeg var uheldig og akte på en stein som gjemte seg under snøen. Dette medførte en mild skade på muskelveve­t i rumpa.»

I likhet med Vinvand mener velforenin­gen at alt som skal til er å legge på et ekstra lag jord, så kan klagen trekkes.

– HAR LOV

Den påfølgende voteringen på rådhuset ble så jevn som den kunne bli. Med seks (H, Frp, Sp, Pp) mot fem stemmer (Ap, KRF, SV) ble klagen avvist.

Mindretall­et ønsket at parkvesene­t skulle gjøre «nødvendige tiltak».

– Vi ber om at akebakken blir klargjort og oppleves trygg for alle parter så fort som mulig. Det viser at vi tar klager og velforenin­g på alvor, det viser at vi er på og hører på folk, sa Ap-representa­nt Kenneth Mørk.

Flertallet uttrykte full tillit til parkvesene­t. De ville ikke fravike prinsippet om at administra­sjonen følger opp slike rekkefølge­krav, uten politisk innblandin­g.

Plan- og bygningssj­ef Venke Moe, leder for hele plan og bygg, undrer seg over ressursbru­ken denne klagesaken utløser. Og mener de fleste av hennes ansatte nok ville valgt en annen beboer til å fronte en slik klage.

– Men det er hans valg. Og han

har vært ryddig – han har trådt til side og brukt sin private e-post. Han har vært innbygger, og det har han lov til å være. Jeg tror vi i plan og bygg klarer å skille sak og person mer enn andre gjør, sier Moe til Fædrelands­vennen.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Jeg anbefaler å gi det litt tid, sa parksjef Aase Hørsdal. Til venstre kollega Helmer Espeland.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Jeg anbefaler å gi det litt tid, sa parksjef Aase Hørsdal. Til venstre kollega Helmer Espeland.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Dette er akebakken utbygger har opparbeide­t ved siden av det nye boligområd­et på Hellemyr.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Dette er akebakken utbygger har opparbeide­t ved siden av det nye boligområd­et på Hellemyr.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway