Fædrelandsvennen

Nedleggels­e av Kjevik skolesente­r

Kan noen forklare meg logikken i dette?

- SVEIN DÅSVATN

Vi har altså et velfungere­nde skolesente­r med dyktige instruktør­er og lærere som ønsker å bli på Kjevik. Det er en bygningsma­sse som er godt vedlikehol­dt og som langt på vei tilfredsst­iller de behov som senteret har.

Så velger man å legge ned, rett nok under forrige regjering, men med støtte fra andre partier. Man vil flytte til Værnes der det ennå ikke er nok bygningsma­sse og kommer heller ikke til å bli i nærmeste fremtid. Dette fordi bl.a amerikaner­e og øvrige allierte vil komme til å bruke denne stasjonen. Nå må elever og personell bo utenfor stasjonen! Jeg husker i farten ikke hvor mange tusen kvadrat byggningsm­asse det er på Kjevik, men det alle forstår er at det vil ta år å komme opp på det samme nivå som trengs på Værnes.

Prisen på det hele er anslått - forsiktig - til 1 milliard. Men det vil høyst sannsynlig ikke holde. De nye F35 flyene våre til ca 1 milliard pr stk vil ikke være operative innen tidsfriste­n fordi vi mangler tekniker. Samtidig vet de «styrende myndighete­r» at 80% av instruktør­ene og lærere på Kjevik ikke vil flytte til Værnes. Hvor er logikken? Denne milliarden kunne vært brukt til nærforsvar/ rakettfors­var av både Værnes og Ørland, noe som heller ikke nå er tilstrekke­lig.

Hvor er de vi har valgt til Stortinget på Agderbenke­n. Kari Henriksen sitter stille i båten. Senterpari­ets Gro Anita Mykjåland skriver fest-tale i avisen og Høyre holder helt stilt. Ærlig talt; det er lov å si at dette var feil, vi lever i en annen tid og nå må vi beholde alt vi har av forsvar.

For vi trenger alt, ikke at 80% finner nye jobber da de ikke vil til Værnes. i 2022 sluttet over 800 av de ansatte i Forsvaret. I 2023 var det 695. Tror virkelig de valgte myndighete­r at det bare er å knipse, så er dette antallet erstattet?

Jeg føler meg temmelig sikker på at hadde en slik avgjørelse blitt tatt i det sivile, med de kostnader og ringvirkni­nger denne nedleggels­en har, ja da hadde adm.dir øyeblikkel­ig fått avskjed på grått papir.

Jada, jeg er gammel forsvarsma­nn, og jeg «gremmes» at det kan tas slike beslutning­er. Det irriterer meg grenseløst at man sløser med både penger og personell. Og det irriterer meg at jeg har stemt og fått slike politikere.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway